Acne
Vad acne är, varför man har aknebenägen hud och hur man behandlar acne.
Acne, som fackmässigt även benämnt acne vulgaris, i vardagligt tal också kallat finnar, är en hudsjukdom som vanligtvis drabbar ungdomar under puberteten, men även något som kan drabba en i vuxen ålder. Man kan inte helt undvika acne men det är bra att veta hur man behandlar acne på både medicinsk och icke-medicinskt sätt för att minska aknesymptomen och förebygga ärrbildning.
Symptom
Vanligtvis förekommer acne i ansiktet, hals, bröst och rygg, nämligen de områden på kroppen där hudens porer är störst och mest utvecklade. Vid medelsvår och svår acne utvecklas pustler och inflammerade palper samt rodnad.
Acne kan känslomässigt påverka en drabbad person och upplevas som irriterande, särskilt när den omvandlas till postinflammatorisk hyperpigmentering eller ärrbildning. Därför rekommenderas att söka rådgivning hos en dermatolog i god tid för att lindra sjukdomen och förebygga ärrbildning.
Varför acne uppstår
Hormoner
I puberteten, hos både pojkar och flickor, uppstår acne på grund av en ökning av testosteron i kroppen vilket gör att talgkörtlarna producerar mer sebum än vad huden behöver.
Acne är svårt att undvika eftersom det påverkas både av hormonutveckling och ärftlighet. Nästan alla ungdomar drabbas av acne i någon grad men det är väldigt få som lider av en svår form av akne.
Aknebakterier
Hos personer med aknebenägen hy kan kvisslor på huden orsakas av en inflammation i talgkörtlar. Detta beror inte på att man är ohygienisk utan orsakas av infektion av aknebakterier, så kallad Propionibacterium acnes, som förökas inom en sebumöverproducerad miljö. Faktum är att de som använder alldeles för mycket rengöringsmedel skadar sin hud ännu mer.
Läkemedel
Vissa läkemedel kan orsaka acne. Kortisonbehandlingar kan leda till akneliknande besvär. Anabola steroider, som används mycket bland idrottare, kan också orsaka acne. Biverkningar kan vara i form av igensättning eller inklämning av porer, som dels hindrar utflödet av talg till hudens yta varvid en så kallad pormask, vilket stimulerar en inflammatorisk reaktion.
Kost
Människor kan reagera annorlunda på kost och yttre miljöfaktorer vilket gör det svårt att förutse vad som påverkar akne hos en viss person. Däremot finns det en del observationer som visat att kost som innehåller mycket socker och vitt mjöl (snabba kolhydrater) kan förvärra aknebenägen hud. Man bör även undvika stora intag av mjölkprodukter. Annars är det viktigt att observera själv vilken mat som försämrar akne. En fuktig och varm miljö kan också påverka akne.
Acne hos vuxna
Man kan få acne i alla åldrar. Många kvinnor får acne när de upplever hormonella förändringar i kroppen. Vuxenacne får inte blandas med en annan hudsjukdom som kallas rosacea. Denna liknar acne på många sätt men till skillnad från acne saknas det pormaskar. Istället får man oftast en kraftig rodnad på ansikte, utan att skada bröst och rygg.
Hur man behandlar acne
Vad du ska tänka på om du har aknebenägen hy:
-klämm inte finnarna.
-välj inte starka medel i början och ha tålamod – det kan ta en månad innan du kan se resultat. Märker du ingen skillnad sök hjälp hos en hudspecialist.
-rengör huden noga, men inte mer än två gånger per dag. Använd ansiktstvätt utan alkohol som är anpassad för fet eller aknebenägen hy. Den torkar inte ut huden, vilket kan påskynda ännu mer produktion av sebum. Rengör huden istället på ett milt sätt. Ta bort resten av rengöringsmedel efter tvätten med hjälp av en tonic som desinficerar huden och även stänger porerna.
-behandla acne med aknelösningar som passar just dig. Det kan vara masker för behandling av acne hy och/eller speciella lösningar som appliceras på acnedrabbade områden som kallas Spot treatment (punktbehandling).
-återfukta huden med lotions av den lättare varianten, då vatten är huvudingrediensen och inte torkar ut din hud. Blir huden torr sätter talgkörtlarna igång produktionen av sebum ännu mer. Fettfria fuktkrämer är också bra eftersom de mjukgör huden utan att täppa till porerna.
-se till att inte utsätta huden av för mycket direkt sol och använd ett lämpligt solskydd.
-använd ljummet vatten vid rengöring då extrema temperaturer kan förvärra aknen.
-använd inte komedogen make-up och hudvårdsprodukter som blockerar porerna.
-observera att kost kan påverka acnesymptomen mycket , försök undvika livsmedel som innehåller socker.
-rökning kan också orsaka att sjukdomen förvärras.
Med rätt och daglig hudvårdsrutin som består av hudvårdsprodukter specifikt anpassade för aknebenägen hud, kan du åtminstone minska uppkomsten av nya utslag och förhindra att ärr bildas. Använder du läkemedel som har uttorkande bieffekter bör du inte utesluta fuktkräm utan snarare tvärtom komplettera din daglig hudvårdsrutin med en lämplig fuktgivande vårdprodukt .
Vi har produkter anpassade för olika hudtyper.
Känns det att situationen inte blir bättre eller förvärras vilket påverkar dig även mentalt rekommenderas att söka hjälp hos en hudterapeut. Läs också råd på vårdguiden http://www.1177.se/Blekinge/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Akne/
Lycka till!
Utforska vår naturliga ansiktsvård
-
Ecolatiér Cleansing Milk Revitalizing & Nourishing Argana 250 ml
129,00 kr Köp -
Botavikos exfolierande mask för ansiktet med havtorn 75 ml
189,00 kr Köp -
Ecolatiér Skin Firming rengöringsgel med hampaolja 100 ml
119,00 kr Köp -
Ecolatiér Night Cream-Mask Skin Firming Hemp Oil 50 ml
239,00 kr Köp -
Ecolatiér Eye Cream Skin Firming Hemp Oil 30 ml
239,00 kr Köp -
Ecolatiér Night Cream Revitalizing & Nourishing Argana 50 ml
239,00 kr Köp -
Ecolatiér Foam Cleanser Hydration Aloe Vera 150 ml
149,00 kr Köp -
Ecolatiér Daily Cream Revitalizing & Nourishing Argana 50 ml
239,00 kr Köp