+46 722 525 635 | Fri frakt från 499 kr | Fri faktura

Vad är symbiotika?

Att se på tarmarna som ett ekosystem hjälper att lösa magbesvär långsiktigt. Living Nutrition Your Flora® är ett symbiotiskt kosttillskott för mage och tarm – nästa generation av probiotika.

Till skillnad från de flesta probiotiska produkter innehåller symbiotika en komplett näring som består av flera olika ämnen tarmen behöver för att fungera normalt, bl.a probiotika, prebiotika, enzymer och postbiotika.

Goda bakterier och andra viktiga komponenter i symbiotika är naturligt framställda genom den unika fermenteringstekniken Living Culture Symbiotic  och fungerar i synergi med din tarmflora.

 

symbiotika tarmhälsa

Fördelar med symbiotika 

✔️ Återställer en sund tarmflora

✔️ Hjälper vid olika magbesvär såsom IBS, dysbios, läckande tarm, SIBO, uppblåsthet, diarré, förstoppning och andra tarmproblem

✔️  Normaliserar matsmältningen och näringsupptaget

✔️  Stödjer immunförsvaret och psykisk hälsa vilka är starkt kopplade till tarmhälsa

Hittils har probiotika varit en självklar lösning för alla magproblem…

…dock har våra kunskaper om hur tarmen fungerar ökat under de senaste 20 åren.

Varför får människor återkommande magbesvär som inte alltid försvinner med hjälp av probiotika? Graham Botfield, en brittisk forskare, näringsterapeut och grundaren av Living Nutrition, förklarar hur tarmsystemet fungerar:

  • Tarmfloran är hälsosam när den innehåller en stor mångfald av mikrobiella stammar. Stress och fiberfattig kost minskar variationen.
  • Bakterierna behöver prebiotika (fibrer) för att de ska kunna nå tarmen, överleva och kolonisera.
  • Brist på matsmältningsenzymer (proteiner som reglerar spjälkning av maten) kan leda till magbesvär och dåligt näringsupptag.
  • Det är lika viktigt med postbiotika bl.a. kortkedjade fettsyror – näring till tarmslemhinnans celler som stärker tarmväggarna.

    Vanliga probiotiska tillskott består ofta av ett fåtal labtillsatta stammar av mjölksyrebakterier och saknar alla andra viktiga ämnen.

    Det har också kommit studier om att stora doser av probiotika kan utrota känsliga lokala stammar i vår tarm och skapa en obalans (se referenslistan nedan: 5).

    Därför räcker det inte att endast ta probiotika, prebiotika eller enzymer separat. Vi måste se på tarmkanalerna som ett komplext ekosystem”- säger Graham Botfield.

    Fermentering ger ett svar

    Hur klarade sig våra förfäder utan tarmkosttillskott? Svaret är fermenterad mat. 

    Jäsning (fermentering) är en urgammal metod som skapar en variation av goda bakterier och även andra viktiga näringsämnen för friskare mage. Räcker det att äta exempelvis surkål för att bli av med sina magbesvär? Tyvärr finns det inte det absoluta svaret.

    Enkla jäsningar som används för att tillaga syrad mat fungerar utmärkt för att stödja en frisk mikrobiota. Om man lider av långvariga magbesvär, saknar fermenter och/eller har andra brister, krävs det en mer omfattande fermenteringsteknik för att återfå balansen och ge en terapeutisk effekt.

    Därför har Graham Botfield tagit fram en effektiv kombinerad teknik Living Culture Symbiotic baserad på kefir-kombucha fermentering.

    Living Nutrition Graham Botfield

    Graham Botfield, grundaren av Living Nutrition 

    kefir kombucha fermentering

    Living Culture Symbiotic för tarmhälsa

    Kefir och kombucha är två välstuderade bakteriella kulturer vars unika samarbete har dokumenterats i flera studier (se referenslistan nedan: 1,2,3).

     Vad händer under kefir-kombucha fermentering?

    1. Tillsammans skapar dessa två kulturer en bakteriell mångfald som är avgörande för att magen ska vara i balans.
    2. Naturligt framtagna mikroorganismer fungerar som en fabrik av näringsämnen.
    3. Olika ämnen lever i symbios och ökar varandras förmåga att överleva och kolonisera tarmen.

    Kefir-kombucha fermentering pågår under 3-4 veckor för att ge ett överflöd av nutrienter som kommer från fermenterade medicinala örter och finns i varje kapsel av symbiotika.

     

    Symbiotika – ett komplett bredspektrumkosttillskott för mage och tarm

    Your Flora® Symbiotic är ett fermenterat kosttillskott som innehåller levande bakteriekulturer och även prebiotika, postbiotika och enzymer. De anpassar sig till individens unika tarmflora och ökar den mikrobiella mångfalden.

    • Ett fullt spektrum av symbiotiska bakterier (inkl. 20+ stammar av mjölksyrebakterier) i naturliga förhållanden liknar den mänskliga tarmflora och verkar varsamt i din tarmmiljö.
    • Prebiotika är föda till bakterierna för deras överlevnad.
    • Postbiotika är näringsämnen som bildas under fermentering som inkluderar kortkedjade fettsyror (inkl smörsyra), peptider och aminosyror. Dessa ämnen främjar en hälsosam tarmmiljö, bidrar till att minska inflammationer och läckage i tarmväggen. 
    • Enzymer är proteiner som hjälper till att bryta ned maten och ta upp näringen, de bidrar till en lugnare och smidigare matsmältning.
    • Medicinala växter har använts i hundratals år för att stödja en välfungerande mage, lindra uppblåsthet, kramper, hård eller lös mage och andra symtom. 

    Omdömen om symbiotika

    probiotiskt kosttillskott med prebiotika enzymer

    5 stjärnor

    ”Jag har använt Your Flora Gold Spice under drygt en månad med fantastiskt bra resultat. Min tarm fungerar igen efter ungefär drygt fyrtio år av problem med förstoppning… Det är en härlig känsla av lättnad i tarmområdet för att inte tala om befrielsen av att tarmen tömmer sig med lätthet varje morgon. ”  – Vivian G.

    ”Har tagit Living Nutrition Your Flora Gold Spice vid förstoppning i 14 dagar. Märker att magen inte är lika hård som tidigare. Mycket nöjd än så länge då jag haft en besvärlig tarm i många år.” – Katarina M.

    5 stjärnor

    ”Jag har divertikulit och mitt tillstånd försämrades i november. Min bror besökte vår lokala hälsobutik och fick en rekommendation om Your Flora Regenesis. Jag började med det direkt och smärtan i magen slutade genast. Nu när jag får känsla av obehag tar jag min Regenesis.” – Linda S.

    Vetenskapen om symbiotika

    Intresset för fermentering och dess hälsofördelar ökar konstant.

    År 2021 publicerade ”International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics” (ISAPP) ett uttalande om nytta av fermenterad mat (se referenslistan nedan: 4). Det fastslog att bakterier i fermenterad mat producerar näringsämnen såsom peptider,  aminosyror, konjugerad linolsyra och kortkedjade fettsyror, vilka spelar en viktig roll för en välfungerande tarm.

    I uttalandet nämnde de även 10 andra studier gjorda på människor. vilka visar att bakterier från fermenterad mat överlever passagen genom magsäcken, når tjocktarmen och det viktigaste kan föröka sig.

    En rad studier (se referenslistan nedan: 1,2,3) har dokumenterat det speciella samarbetet mellan startkulturer från kefir och kombucha. När bakteriestammar från kefir och kombucha kombineras, gynnas de ömsesidigt och underlättar överlevnad, spridning och bildandet av nya stammar. Dessa två kulturer genererar en stor variation av goda bakterier. 

     

    Visste du att…

    Bakterier kan dela sig var 15-20:e minut om förhållandena är gynnsamma. Under ogynnsamma förhållanden tenderar de att gå in i vilofas eller dö.

    Om en bakterie befinner sig i en stöttande miljö förökar den sig under 12 timmar till 64 miljarder bakterier.

    Även om du lyckas att få i din tarm 100 miljarder bakterier men de hamnar i en giftig miljö tar det bara en timme för dem att försvinna. Därför är det inte mängden av bakterier i kosttillskott för tarmen bör man tänka på utan hur holistiskt det verkar för hela tarmsystemet.

    Symbiotika vs probiotika

     

    symbiotika probiotika
    SYMBIOTIKA PROBIOTIKA
    Kommer från ekologiska fermenterade växter Kemiskt framtagna i laboratorium
    100+ bakteriestammar som lever i symbios 7-12  stammar av laktobakterier
    Bakterierna binds till enzymer och peptider Bunden till maltodextrin
    Kommer tillsammans med en ”moder” – näringsrika örter Har ingen ”moder”
    En mängd näringsämnen: enzymer, aminosyror och fettsyror mm Saknar näring
    Rik på fibrer från växter Inga eller artificiellt tillsatta fibrer
    Levande bakterier som når och koloniserar tarmen Bakterier som är utsatta och inte alltid överlever i tarmen

    Varför använder Living Nutrition fermenterade sojabönor i Your Flora®?

    Grodda sojabönor innehåller aminosyror och polyfenoler. Vid fermentering producerar de nya ämnen som främjar matsmältningen, läker vävnader och skapar en optimal miljö för en hälsosam tarmflora.

    Studier visar att fermenterad soja utgör en utmärk näringskälla för att stödja tarmens ekosystem.

    Fermentering avlägsnar även antinäringsämnen som finns i soja, såsom fytinsyra, och omvandlar potentiella allergener till peptider och aminosyror. Det gör soja trygg att konsumera för personer med sojaintolerans. 

    Visste du att…

    Asiatiska kulturer, som Okinawans i Japan, äter mycket fermenterad soja såsom miso, tempeh och natto. Dessa folk har en av de mest hälsosamma och mångsidiga tarmflororna i världen.

    sojabönor
    0
      0
      Din varukorg
      Din varukorg är tomTillbaka till butiken