Vetenskapliga studier visar att mineralet hydroxyapatit effektivt skyddar mot karies och remineraliserar emaljen. Tandkrämer med hydroxyapatit har visat sig kunna reparera och återuppbygga emaljen, minska tandkänslighet och bromsa karies i ett tidigt skede. Hur fungerar hydroxyapatit, och kan det vara lika effektivt som fluor?
Vad är hydroxyapatit?
Hydroxyapatit (HAP) är en form av kalciumfosfat (kalciumapatit) som utgör 97% av tandens emalj. HAP finns också i våra benvävnader och saliv. Detta mineral består huvudsakligen av kalcium och fosfat, vilket gör tänderna till den hårdaste delen av kroppen.
Sedan 1970-talet har forskare i olika länder studerat hydroxyapatit och dess förmåga att remineralisera (reparera) och skydda emaljen från skadliga bakterier. NASA använde mineralet för att ersätta förlorade mineraler i tandemalj och skelett hos astronauter i tyngdlöshet. Inspirerade av NASA, började forskare i Japan att inkludera HAP i munvårdsprodukter.
Kan tandemaljen återuppbyggas?
Tänder påverkas av två motsatta processer: demineralisering och remineralisering. Demineralisering sker när syror i saliven efter en måltid attackerar emaljen och löser upp kalcium och fosfor från den. När salivens pH-värde återställs kan den reparera och återuppbygga emaljen med mineraler (bl.a. hydroxyapatit) som finns naturligt i saliven. När partiklar av kalcium och fosfor fastnar på tandytan kallas det för remineralisering.
Dessvärre är vår kost inte alltid tillräckligt balanserad för att tillhandahålla nödvändiga mineraler för emaljreparation. Här kan hydroxyapatit-tandkrämer hjälpa till genom att tillföra de mineraler som behövs för att reparera och stärka emaljen, vilket är särskilt viktigt när man har en skadad eller tunn emalj.
Remineralisering av emaljen
Hur fungerar tandkrämer med hydroxyapatit?
Hydroxyapatit i tandkräm påskyndar remineraliseringen av tänderna och förbättrar deras tillstånd, vilket minskar risken för karies.
På bilden ser man emalj som är icke behandlad med hydroxiapatit (HAP) (bild a) och emalj som är behandlad med tandkräm som innehåller hydroxiapatit (bild b).
Hydroxyapatit vs fluor
Forskning visar att hydroxyapatit ger ett bra skydd mot karies och kan bromsa det i ett tidigt skede.
En studie publicerad i Journal of Dental Research observerade effekten av HAP-tandkräm under två veckor och visade att emaljen blev mycket hårdare. En annan studie i Nature Journal jämförde tandkrämer med fluor och HAP och fann att båda produkterna var ungefär lika effektiva när det gällde att återuppbygga emaljen och förhindra karies.
Fluortandkräm |
Hydroxyapatittandkräm |
✔ Skapar en beläggning av fluorapatit på emaljen som skyddar den från syror och bakterier | ✔ Mikropartiklar av HAP når djupt till dentinet och skapar en skyddande hinna av konstgjord emalj |
✔ Skyddar mot karies | ✔ Skyddar mot karies |
✖ Icke vänlig mot goda bakterier | ✔ Förhindrar skadliga bakterier utan att påverka mikrobiota negativt |
✔ Motverkar de-remineralisering av tänderna | ✔ Remineraliserar effektivt på lång sikt |
✖ Tandkrämer med fluor ska inte sväljas | ✔ Naturligt förekommande mineral som finns i benvävnad och emalj |
✖ Överexponering av fluor kan orsaka fluoros på ben och tänder | ✔ Inga biverkningar |
✖ Barn bör använda med hög försiktighet | ✔ Barnvänlig |
Vad säger svenska myndigheter om hydroxyapatit?
Frågan om fluor vs hydroxyapatit har blivit mycket aktuell. SBU har granskat flera studier om mineralets positiva påverkan på tänderna hos barn och vuxna. De konstaterar att ”hydroxyapatit, som inte har några kända toxiska effekter, skulle kunna ersätta fluoriden i tandkräm med bibehållen kariesskyddande effekt”. SBUs material om mineralet har publicerats i Svenska Tandläkartidningen.
Varför välja hydroxyapatittandkrämer?
Fluorider har använts sedan länge som profylax för att förbättra tandhälsan. På många ställen i världen tillsätts fluor i dricksvattnet i syfte att minska risk för karies.
Hur motverkar fluor karies? När tandkrämen kommer till munnen utformar det tillsammans med saliv ämnet fluorapatit. Det skapar en mineraltäckning på tandytan som motstår aggressiva syror och remineraliserar emaljen.
Varför letar man efter ett alternativ för fluor? Munvård med fluor är inte farlig i sig om det används som det ska. Det finns dock en varning för barn, gravida kvinnor och personer med sköldkörtelsproblem.
Man ska inte svälja tandkräm eftersom den kan bli toxisk när den spjälkas i magen. När det samlas stora mängder av fluor i organismen kan det leda till fluoros – det vill säga vita och gula fläckar på tänderna. Livsmedelsverket påstår att för mycket fluor kan vara giftigt och leda till osteofluoros som innebär ökad benmassa och bentäthet vilket ger ont, stelhet och minskad rörlighet i lederna.
Darför ska man välja tandkrämer med hydroxyapatit
1. Reparerar emaljen och motverkar karies: Hydroxyapatittandkrämer remineraliserar tänderna genom att tillföra mikroskopiska partiklar av HAP till emaljen, vilket fyller i sprickor och gör emaljen jämnare.
2. Motverkar skadliga bakterier: HAP-partiklar binder upp skadliga bakterier, vilket gör det svårare för dem att fastna på emaljen och bidrar till en friskare munflora. Till skillnad från fluortandkrämer dödar HAP inte goda bakterier som finns i munhålan.
3. Minskar känsliga tandhalsar: Hydroxyapatit återuppbygger tandemaljen vilket hjälper till att minska tandkänslighet och motverka ilningar.
4. Naturlig tandblekning: Daglig användning av hydroxyapatit-tandkräm gör emaljen tätare, vilket bidrar till både hälsa och utseende genom att tänderna ser vitare ut. . Om du vill bleka tänderna kan du läsa även om tandkrämer med aktivt kol.
5. Inga biverkningar eller toxiska ämnen: Hydroxyapatit är ett naturligt mineral i kroppen och har inga kända toxiska biverkningar. Det är säkert för både vuxna och barn att använda. Även om ett barn sväljer lite av tandkräm är det inte farligt.
Grupper som är rekommenderade tandkrämer med hydroxyapatit
- Barn: Sväljer ofta tandkräm, speciellt om den smakar bra.
- Gravida: Studier varnar för att fluor kan påverka fostrets utveckling.
- Personer med sköldkörtelproblem: Fluor kan påverka hormonbalansen.
- Personer överkänsliga för fluor.
Biomed och Splat – naturliga tandkrämer med hydroxyapatit
Hydroxyapatit-tandkrämer från Biomed och Splat hjälper till att remineralisera emaljen. Om du upplever känsliga tandhalsar eller har tunn eller skadad emalj, kan en hydroxyapatit-tandkräm vara ett bra val.
Biomed
Biomeds produkter återuppbygger emaljen med hydroxyapatit och L-arginin, medan enzymerna papain och bromelain löser upp tandplack utan att repa emaljen. Produkterna innehåller också välgörande växtextrakt för friskt tandkött. Passar hela familjen inklusive barn 6+. Effektiviteten är bevisad med in-vitro studier i Schweiz. Produkter innehåller minst 97% naturliga ingredienser. Upptäck Biomeds produkter!
Splat
Splat är en serie av professionella munvårdsprodukter som innehåller en avancerad formel som inkluderar hydroxiapatit men även andra ämnen för att öka resultatet. Aktiva ämnen gynnar mikroflora i munhålan, enzymerna papain och bromelain löser upp tandplacket effektivt. Splats egna SP White System tar bort tandfläckar och gör leendet synligt vitare. Upptäck Splat serien!
Inkludera gärna munskölj i din dagliga munvårdsrutin. Vi har ett bra utbud av munskölj från Biomed och Splat. Dessa återställer pH-balansen i munhålan, vårdar tandköttet efter måltider och ger en fräsch andedräkt.
Använd koden HAP10 i kassan för att få 10% rabatt!
5 tips om hur man håller tänderna friska
Det är viktigt att ha en bra tandvårdsrutin och hälsosamma vanor för att behålla friska tänder hela sitt livet.
- Borsta tänderna två gånger om dagen i två minuter.
- Använd tandtråd för att ta bort matrester mellan tänderna och förhindra plackbilding.
- Skölj munnen med munvatten för att neutralisera syror och förbättra tandköttshälsan.
- Undvik småätande och minska sockerintaget.
- Besök tandläkaren minst en gång om året för undersökning.
Följ dessa tips och använd tandkrämer med hydroxyapatit för att upprätthålla en god munhälsa och starka, friska tänder!
Några utvalda artiklar:
https://www.tf.nu/nyhet/alternativ-till-fluortandkram/