+46 722 525 635 | Fri frakt från 499 kr | Fri faktura

Upplever du att din hud i kroppen är torr och uppstramad? Här berättar vi hur du kan boosta fukten från topp till tå samt varnar om ämnen som kan göra din torra hud ännu torrare.

Torr hud i kroppen. Varför blir huden torr?

 

Yttre faktorer

På hösten och vintern är luften omkring oss, både inomhus och utomhus, är mycket torrare än på sommaren. Fuktbalansen i huden blir störd och torr hud uppkommer. Det är faktiskt många av oss som lider av torr hud i kroppen under det blåsiga vädret som dessutom gör att avdunstningen av fukt från huden ökar.

Dock är det inte helt ovanligt att huden drabbas av torrhet även under sommartiden. UV-strålning från solen påverkar huden negativt, huden börjar sakna vitalitet och få tidiga ålderstecken.

Inre faktorer

Förutom yttre faktorer som orsakar torr hud bör man tänka även på inre faktorer. Det kan vara kost, ålder och hormoner, men även vår genetik påverkar hudens fuktbalans alltså vi ärver vilken hudtyp vi får till en stor del. Dock kan man göra mycket för att förbättra hudtillstånd. Hur och vad vi äter spelar en stor roll. Man rekommenderar att äta kost som är rik på fettsyror, vitamin C eller vitamin E eftersom dessa ämnen är viktiga för hudens fuktbalans. Fett är viktig för att stärka den skyddande hydrolipidfilmen så att fukt avdunstar från huden. Äter man för lite vitamin C kan inte kroppen producera tillräckligt med kollagen. Även intaget av vätska påverkar hudens tillstånd. Om man dricker för lite blir kroppen tvungen att ta fukt från huden för att täcka övriga kroppens vätskebehov. Vi rekommenderar att dricka ca 1,5 liter vatten om dagen för att hålla rätt fuktbalans.

Hormonella förändringar

Graviditet och klimakteriet kan ändra hudens fuktbalans. Med åldern minskar även produktionen av elastin och kollagen, samtidigt som hudens fuktighetsbevarande förmåga blir allt sämre. Det innebär att man behöva återfukta huden mer med åldern och vara försiktigt med att exponera sig för mycket UV-strålning som påskynda hudens åldrande.

Så här kan du motverka torr hud i kroppen

Upplever du att din hud har brist på fukt är det viktigt att du följer bra rutiner och använder sig av produkter som tillför fukt och som inte torkar ut huden. Tänk på att dåliga hudvårdsrutiner med bland annat långa och varma duschar skadar hud i kroppen

Duscha på kvällar

Under natten stimuleras hudens egen produktion av fett. När man duschar på morgonen tvättar man bort detta skyddande film  av fett.

Lagom varm dusch

Undvik hett eller iskallt vatten när du badar eller duschar. I och med vattens uttorkande effekt rekommenderar vi att ta korta duschar och att undvika långa och varma bad. Efter dusch torka kroppen försiktigt torrt, undvik att gnugga med handduken.

Välj skonsam duscholja

Undvik att torka ut huden genom att använda duscholja eller tvättkräm istället för tvål till kroppen som innehåller starka tensider. Satsa på en duschkräm som innehåller vårdande oljor. Exempel på fuktighetsbevarande ämnen är karbamid, natriumklorid (salt), glycerin (finns växbaserad), mjölksyra, hyaluronsyra, aloe vera, sheasmör, mandelolja, havtornsolja, panthenol (provitamin B5) mm.

Återfukta torr hud efter dusch

Efter kroppstvätt är det viktigt att vårda huden med fuktighetsbevarande produkter och skyddande oljor. Eftersom fuktbevarande ämnen har tvättas bort behöver huden stöd för att kunna återuppbygga sin skyddsbarriär.

Hos oss hittar du skonsamma och naturliga produkter för torr hud i kroppen.