+46 722 525 635 | Fri frakt från 499 kr | Fri faktura

Har du problem med fett och stripigt hår? Du vet då säkert att det kan vara en daglig kamp att bibehålla fräschör och livlighet i ditt hår. Att ständigt kämpa mot känslan av smutsigt och flottigt hår är vanligt, men det finns faktiskt enkla lösningar för fett hår. Ibland kan det till och med vara att tvätta håret mindre frekvent för att minska problemet. Här får du veta mer om orsakerna bakom fett hår, praktiska tips för hantering, varför naturliga hårprodukter är att föredra, och varför mindre frekvent tvätt kan vara fördelaktigt för fet hårbotten.

 

Varför får man fett hår?

Innan vi går in på lösningar så är det viktigt att förstå varför din hårbotten producerar överflödigt fett. Flera faktorer kan bidra till fett hår, däribland:

 • Överaktiva talgkörtlar: Talgkörtlarna i hårbotten producerar talg, en naturlig olja som återfuktar hår och hårbotten. När dessa körtlar blir överaktiva producerar de mer fett än nödvändigt, vilket leder till fett hår.
 • Hormonella obalanser: Hormonella förändringar, t.ex. under puberteten, graviditet eller menstruation, kan påverka talgproduktionen och leda till problem med fet hårbotten.
 • Genetik: En del individer har genetiska anlag för att producera mer talg än andra, vilket gör dem mer benägna att uppleva flottigt hår.
 • Hårvårdsvanor: Om man använder starka hårvårdsprodukter, tvättar för mycket eller inte sköljer ordentligt kan hårbotten förlora sina naturliga oljor, vilket får körtlarna att producera mer talg för att kompensera.

 

9 experttips för att minska fet hårbotten

1. Tvätta håret mer sällan
I motsats till vad många tror kan hårtvätt varje dag faktiskt förvärra problem med fet hårbotten. Frekvent tvättning gör att hårbotten mister sina naturliga oljor, vilket leder till överproduktion av talg. Försök istället att tvätta håret var 2-3:e dag för att låta hårbotten reglera sin oljeproduktion naturligt.

2. Använd ljummet vatten
Använd ljummet vatten istället för varmt vatten när du tvättar håret. Varmt vatten har en uttorkande inverkan och kan därför leda till ökad talgproduktion då huden måste kompensera för förlusten av fukt. Ljummet vatten hjälper till att rengöra hårbotten utan att stimulera överflödig oljeproduktion. Av samma anledning som du bör undvika alltför varmt vatten bör du också undvika att använda stylingverktyg på hög värme.

3. Välj naturliga hårvårdsprodukter
Välj naturliga, skonsamma schampon och balsam utan skadliga kemikalier som är särskilt framtagna för fet hårbotten. Leta efter ingredienser som tea tree-olja, rosmarinolja, Aloe Vera, kolloidalt havre eller trollhassel som är kända för sina oljereglerande egenskaper. Undvik tunga eller glansgivande schampon, eftersom de kan tynga ner håret och få det att se fetare ut. Du hittar vårt sortiment av naturliga hudvård här.

4. Fokusera på rengöring av hårbotten
När du schamponerar ska du fokusera på att massera in produkten i hårbotten snarare än bara i hårstråna. Detta hjälper till att avlägsna smuts, överflödig olja och produktansamlingar från hårbotten, vilket främjar en hälsosammare hårbottenmiljö. Om du använder många hårprodukter så är det viktigt att tvätta ur dessa noggrant så att inte gamla produktrester byggs upp och irriterar hårbotten samt tynger ner håret.

5. Applicera balsamet korrekt:
Applicera balsamet från mitten av hårlängderna och ut mot topparna. Undvik att applicera balsam nära hårbotten, eftersom det kan göra håret fett snabbare. Använd en liten mängd balsam, särskilt om ditt hår är fint eller blir fett snabbt.

6. Använd torrschampo mellan tvättarna
Torrschampo är ett bekvämt sätt att absorbera överflödigt talg och fräscha upp håret mellan tvättarna. Applicera det på rötterna och massera in det – vips så har du trollat bort den feta känslan, mattat ner håret och gett det mer volym. Ett smart sätt att förlänga tiden mellan tvättarna utan att behöva kompromissa med renligheten.

7. Undvik att röra vid håret
Om du tar ofta i håret kan du överföra fett från händerna till håret och förvärra situationen. Motstå lusten att röra håret under hela dagen för att minimera fettbildning.

8. Ät balanserad kost
En hälsosam kost rik på frukt, grönsaker, magert protein och omega-3-fettsyror kan hjälpa till att reglera oljeproduktionen och främja hårbottens hälsa från insidan.

9. Hantera dina stressnivåer
Stress kan utlösa hormonella obalanser som bidrar till problem med fet hårbotten. Införliva stressreducerande tekniker som meditation, yoga eller djupa andningsövningar i din dagliga rutin.

 

Undvik dessa ämnen i schampo för fett hår: Skadliga ingredienser att se upp för

Vid fet hårbotten är det bra att undvika schampon som innehåller vissa ämnen som kan förvärra problemet eller irritera hårbotten. Här är några ämnen du bör undvika:

 • Sulfater: Dessa är starka rengöringsmedel som SLS (Sodium Lauryl Sulfate) och SLES (Sodium Laureth Sulfate). De kan ta bort naturliga oljor för aggressivt, vilket får hårbotten att överproducera olja som kompensation.
 • Silikoner: Ämnen som dimetikon och cyklopentasiloxan kan bygga upp rester i hårbotten och göra håret tungt och fett.
 • Parabener: Dessa konserveringsmedel, såsom metylparaben och propylparaben, kan irritera hårbotten och bidra till obalanserad oljeproduktion.
 • Mineraloljor och petroleumprodukter: Ingredienser som paraffinum liquidum och petrolatum kan täppa till porer och hårsäckar, vilket förvärrar fet hårbotten.
 • Alkohol: Vissa alkoholer som isopropylalkohol och etanol kan torka ut hårbotten, vilket leder till överproduktion av olja.
 • Tung parfym: Syntetiska doftämnen kan irritera hårbotten och leda till överdriven oljeproduktion.

Genom att undvika dessa ämnen kan du bättre kontrollera oljeproduktionen och hålla din hårbotten friskare. Sök istället efter schampon som innehåller naturliga ingredienser och milda rengöringsmedel.

 

Varför naturliga hårvårdsprodukter är bäst för fett hår

Naturliga och ekologiska ingredienser

Att använda naturliga hårvårdsprodukter om man har fett hår kan vara fördelaktigt av flera skäl. Här är några av de viktigaste anledningarna:

1. Mindre aggressiva ingredienser
Naturliga hårvårdsprodukter innehåller ofta färre aggressiva kemikalier jämfört med traditionella hårvårdsprodukter. Sulfater, silikoner och parabener, som ofta finns i kommersiella hårvårdsprodukter, kan vara för hårda och orsaka överproduktion av olja i hårbotten som en reaktion på den uttorkning de orsakar. Naturliga produkter rengör håret skonsammare och hjälper till att balansera oljeproduktionen.

2. Bättre hårbottenhälsa
Naturliga ingredienser som aloe vera, tea tree oil och rosmarinextrakt har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper som kan förbättra hårbottenhälsan. En hälsosam hårbotten är mindre benägen att överproducera olja, vilket bidrar till att minska fett hår.

3. Slipp oönskade produktrester i hår och hårbotten
Kommersiella hårvårdsprodukter innehåller ofta många kemikalier och syntetiska ämnen som kan vara skadliga både för ditt hår och miljön. Silikoner bildar en hinna över håret som kan göra det tungt och livlöst över tid. Andra produktrester kan samlas i hårbotten, vilket kan leda till tilltäppta hårsäckar och olika hårbottenproblem. Naturliga produkter är däremot ofta vattenlösliga och lämnar inte dessa rester, vilket hjälper till att hålla håret friskare och mindre fett.

4. Näring och balans
Naturliga produkter är ofta rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter som närar hår och hårbotten utan att störa den naturliga balansen. Ingredienser som jojobaolja och arganolja liknar hårbottens naturliga oljor och kan faktiskt hjälpa till att reglera oljeproduktionen.

5. Minskad risk för irritation
Kemiska ingredienser kan ibland irritera hårbotten, vilket kan leda till inflammation och överproduktion av olja som en försvarsmekanism. Naturliga produkter är ofta mildare och mindre benägna att orsaka irritation.

6. Miljövänligt alternativ
Naturliga hårvårdsprodukter är inte bara bättre för ditt hår och din hårbotten, utan också för miljön. De är ofta biologiskt nedbrytbara och innehåller färre syntetiska kemikalier som kan vara skadliga för ekosystemet.

7. Främjande av långsiktig hälsa
Regelbunden användning av naturliga produkter kan leda till långsiktig förbättring av hår- och hårbottenhälsa. De hjälper till att stärka håret, förbättra dess struktur och minska behovet av att tvätta håret ofta, vilket i sin tur minskar produktionen av överflödig olja.

Hos oss hittar du naturliga hårvård med ekologiska näringsrika ingredienser som gör ditt hår friskt och lyxigt!  Våra veganska hårprodukter är fria från SLS, SLES, silikoner, parabener SLS, SLES, silikoner och parabener och innehåller bara ingredienser som är skonsamma mot håret.

 

Vad är fördelarna med att tvätta håret mer sällan?

Även om det kan låta motsägelsefullt så kan det faktiskt hjälpa till att minska problem med fet hårbotten om du tvättar håret mer sällan. Här är några fördelar med att tvätta håret mer sällan:

Bibehåller hårbottens naturliga balans

Om du tvättar håret mer sällan kan hårbotten reglera sin oljeproduktion på ett naturligt sätt. När du tvättar håret för ofta tappar hårbotten sina naturliga oljor, vilket leder till att den producerar mer talg för att kompensera. Genom att tvätta håret mer sällan låter du hårbotten behålla sin naturliga balans, vilket resulterar i mindre fett hår med tiden.

Förbättrar hårets textur

Övertvätt kan ta bort hårets naturliga oljor och göra det torrt, sprött och benäget att brytas. Genom att tvätta håret mer sällan kan du förbättra dess struktur och allmänna hälsa, så att det ser ut och känns mjukare, jämnare och mer lätthanterligt.

Minskar fett hår och irritation i hårbotten

Starka schampon och frekvent tvätt kan irritera hårbotten och kan leda till klåda och rodnad. Att tvätta håret mer sällan ger hårbotten en chans att återhämta sig och minska irritationen, vilket främjar en friskare hårbottenmiljö.

Sparar tid och pengar

Att tvätta håret mer sällan är inte bara bra för håret och hårbotten, utan sparar också tid och pengar på hårvårdsprodukter. Med mindre frekvent tvätt tillbringar du mindre tid i duschen och använder färre produkter, vilket i slutändan sparar pengar i det långa loppet.

 

Så hanterar du fett hår: Minska talgproduktionen och förbättra hårkvaliteten

Att hantera fett hår kan vara en utmaning, men med rätt tillvägagångssätt kan du effektivt hantera överflödig talgproduktion och uppnå ett friskare hår. Genom att förstå orsakerna till fet hårbotten, använda naturliga och milda produkter samt implementera praktiska tips för att minska talgproduktionen kan du bidra till att skapa en optimal hårbottenmiljö och förbättra ditt hårs övergripande struktur och utseende.

Lycka till!

Photos: Designed by Freepik

0
  0
  Din varukorg
  Din varukorg är tomTillbaka till butiken