Upp till hälften av alla i åldrarna 20-40 upplever ilningar i tänderna med varierande intensitet. Vissa personer kan känna obehag varje gång de äter något varmt, kallt, sött eller surt. Även om smärtan försvinner snabbt kan ilande tänder påverka livskvaliteten. Finns det något sätt att bli av med ilningar i tänderna? Det ska vi ta reda på.
Tecken på ilande tänder
Ilande tänder brukar vanligtvis uppstå när tänderna reagerar på värme eller kyla, söt eller sur mat. Ilande tänder kan man uppleva som smärta så snart tänderna kommer i kontakt med exempelvis varmt kaffe eller en iskall glass. Man kan känna obehag när man dricker alkohol och äter godis. Sådana livsmedel skapar mycket syra och sänker pH-nivån i munhålan.
Behandling av ilande tänder och blottade tandhalsar
Hur man blir av med ilningar i tänderna beror på vad som orsakar dem. Om det beror på svag emalj kan det behövas förstärkas med hjälp av en tandkräm för ilande tänder och andra åtgärder. Nedan ger vi några tips för behandling av ilande tandhalsar och tänder.
Använd hydroxiapatit eller fluor i din munvård
Fluor i tandkräm har bevisad effektivitet när det gäller att skydda emaljen mot karies och hålla tillbaka skadliga bakterier. Fluorider skapar ett skyddande lager på emaljen som fungerar som en barriär mot aggressiva syror. De rekommenderas av de flesta tandläkare, även om vissa människor kan vara känsliga för fluor.
Hydroxiapatit (HAP) är en typ av kalcium som våra tänder består av. Tandkrämer med hydroxiapatit innehåller nanopartiklar av kalcium och andra mineral som fyller i små gropar och sprickor i tandytan. Emaljen repareras och byggs upp på ett helt naturligt sätt, och HAP är effektivt mot ilningar i tänderna. Tandkrämer med hydroxiapatit är bra på att förebygga karies, dessutom har de inga kända biverkningar och passar även barn från 6 års ålder.
Vilka tandkrämer är bra för ilande tänder?
För att stärka svag emalj bör man använda tandkrämer som remineraliserar emaljen, det vill säga täpper igen mikrobrister i emaljen med mineraler och jämnar ut tandytan.
Prova tandkrämen Biomed Sensitive speciellt utvecklad för känsliga, ilande tänder! Tandkrämen stärker både emaljen och dentinet med hjälp av hydroxyapatit, vilket är särskilt bra för ilande och blottade tandhalsar. Vid regelbunden användning skapar tandkrämen en skyddande mineralhinna på tandytan som minskar tandkänslighet. Vindruvsolja i tandkrämen vårdar tandköttet, och enzymerna bromelain bryter ner tandplack som kan leda till byggandet av tandsten.
Biomed Calcimax är en annan bra tandkräm för känslig och skadad emalj, innehåller extra mycket hydroxyapatit och l-arginin som stärker tänderna. Laminariaextrakt, naturliga enzymer och polyfenoler tar bort tandplacket och vårdar tandköttet.
Testa Biomeds tandkrämer!
Använd koden HAP10 i kassan och få 10% rabatt.
Se över tandborstningen
Om du har problem med tandköttet bör du kontrollera om din dagliga munvårdsrutin skadar tandköttet. Hård borstning fram och tillbaka kan skada och dra tillbaka tandköttet.
Välj en mjukare tandborste och gör rörelser från tandköttet mot tandkronan. Missa inte tandborstningen på kvällen eller på morgonen. För optimalt skydd av dina tänder är det bäst att rengöra dem efter varje måltid. På så sätt kan den skyddande beläggningen från din tandkräm stanna kvar längre och bidra till att minska ilningar.
Använd munskölj för ilande tänder
Munskölj är ett utmärkt medel för en effektiv tandvårdsrutin! Den viktigaste funktionen är att återställa pH-balansen mellan borstningarna, så att du slipper ha en sur och ohälsosam miljö i munnen.
Många undviker munvatten på grund av att de kan innehålla starka bakteriedödande medel (alkohol, klorhexidin) som kan göra munnen torr. Idag finns det effektiva naturliga munskölj utan kemikalier, som kan användas varje dag. De motverkar tandstensbildning, skadliga bakterier och stärker även tänderna med mineraler.
Så här sköljer man munnen rätt
Det är inte lika effektivt att skölja munnen direkt efter tandborstning. Om du använder en tandkräm med hydroxyapatit eller fluor bör du låta de aktiva ämnena stanna kvar ett litet tag istället för att spotta ut dem när du sköljer munnen.
Vi rekommenderar att skölja munnen under dagen, efter måltider. Vill du skölja munnen efter tandborstning rekommenderar vi att du väntar ca 20-30 min.
Munskölj från Biomed för ilande tänder
Biomeds munsköj innehåller mineraler som remineraliserar emaljen. Enzymet bromelain löser upp tandplacket. Munsköljen återställer en normal pH-balans efter mat och snacks.
Medicinalväxter lugnar tandköttet och hjälper till att ge en starkare emalj. Munsköljen är naturlig, utan fluor, klorhexidin och/eller alkohol. Den torkar inte ut munslemhinnan och kan användas när som helst.
Förebygg mekaniskt slitage
Tandkänsligheten kan också bero på att du gnisslar tänderna. Du kanske behöver använda bettskenor under natten. Det kan du ta reda på hos din tandläkare.
Ibland kan slitage uppstå på grund av tandblekning. Vissa människor provar olika slipmedel för att få vitare tänder, som exempelvis kolpulver. Dock bör man endast använda specialiserade tandkrämer för tandblekning som har visat sig vara säkra.
Fluorlackering och fluorskenor
En av behandlingarna för ilande tänder är lackering av tandytan med permanent fluorlack, vilket hjälper till att stärka tänderna och minska känsligheten. Denna behandling utförs endast av specialister.
Vad orsakar ilningar i tänderna?
Det kan bero på blottade tandhalsar, tunn emalj, öppna dentinkanaler som är större i diameter än normalt dentin, frätskador, dålig munhygien, emaljskador eller pågående karies.
Ilande tandhalsar
Den främsta orsaken till ilande tänder är blottade tandhalsar. Detta problem uppstår när tandköttet drar sig tillbaka på grund av hård tandborstning, vilket gör att tandhalsarna och rötterna inte längre är skyddade. Tandhalsarna under tandköttet är mycket känsligare än den övre delen av tanden. Emaljen täcker inte tänderna hela vägen ner och rotytan är bara täckt av dentinet, som är mjukare och mer mottaglig för yttre påfrestningar än emaljen, vilket orsakar ilande tandhalsar.
Tillbakadraget tandkött uppstår när man borstar tänderna intensivt med en hård tandborste och i fel riktning. Det kan dock också uppstå på grund av faktorer som rökning, bruxism (tandgnissling) eller hormonell obalans.
Tunn, demineraliserad tandemalj
Emaljen påverkas delvis av vår genetik och delvis av vår livsstil. Syror som kommer från skadliga bakterier i munnen skadar tandytan. Demineralisering är en process där små partiklar av mineraler faller av emaljen, vilket framkallar sprickor, hål och tunnare emalj. Tunn emalj blir hälsosammare med hjälp av en god tandhygien.
Frätskador
Demineralisering uppstår pga mycket sur miljö i munnen. Det kan hända när man kontinuerligt konsumerar sur mat som frukt, juice, smoothies, godis osv. Dessutom kan man få syra från magsäcken om man till exempel har sura uppstötningar.
Karies och lossnade fyllningar
Ilningar kan vara ett tecken på att du har fått hål i tand. Om du har gamla fyllningar kan de lossna med tiden och exponera känsliga områden. Därför är det viktigt att besöka tandläkaren regelbundet.
Mekaniska skador
Det kan finnas sprickor i tänderna, naturligt slitage på grund av ålder eller problem som bruxism (tandgnissling).
Om du upplever konstanta ilningar i tänderna
Stör ilningar dig? Då är det dags att besöka din tandläkare. På så sätt kan du få kvalificerad rådgivning om problemets allvar och vad du bör göra åt det. Tandläkaren kommer att utvärdera dina befintliga skador och slitage, fastställa om du har blottade tandhalsar eller pågående karies, och välja rätt behandling.
Om du upplever svåra ilningar i tänderna bör du inte använda huskurer utan boka tid hos tandläkaren direkt. Skydda tänderna med speciallt anpassade tandkrämer Biomed Sensitive och Calcimax, alternativt Splat Sensitive och Biocalcium! Använd koden HAP10 i kassan och få 10% rabatt på våra tandkrämer mot ilningar.
Skrivet av Victoria Portnoff –
VD och grundare av Cosmetic Treasures agentur med mångårig erfarenhet från roller i egenvårds- och hälsobranschen.