+46 722 525 635 | Fri frakt från 499 kr | Fri faktura

Svart tandkräm med kol är en tydlig trend inom skönhet och hälsa.  Allt fler munvårdsprodukter med aktivt kol dyker upp på marknaden. Kol anses att vara ett skonsamt och tryggt ämne att bleka tänderna med. Men hur fungerar tandblekning med kol och kan det verkligen vara effektivt? Här ska vi ta reda på det!

Hur fungerar aktivt kol?

Aktivt kol är en speciell typ av träkol med porös struktur i form av finmalet svart pulver utan smak. Det har blivit en populär ingrediens eftersom konsumenter blir allt mer hälsomedvetna och skönhetsprodukter med naturligt innehåll efterfrågas i en högre grad. En förmåga att absorbera stora mängder av ex orenheter och gifter gör kolet ett mycket användbart ämne. Kol kan framställas från trä, kokosnötskal eller bambu som oxideras under extrem värme. Oxidation skapar en porös struktur samt negativt laddade partiklar som agerar som en magnet för positivt laddade partiklar av olika slag tex smuts, bakterier samt toxiska ämnen. Kolet binder upp olika substanser och avlägsnar dem från exempelvis huden. Ämnet är så kraftfullt att det även används för att behandla förgiftningar eller överdosering av mediciner i magsäcken.

Naturlig tandblekning med kol

Det är inte alls nytt att använda träkol för tandborstning. Aktivt kol har länge varit känt som en vanlig och effektiv ingrediens för tandblekning. Förutom den estetiska biten får man hjälp av kol att minska risken för tandsten.  Tack vare den absorberande effekten av fläckar och missfärgningar på tänderna har kol blivit ett populärt ämne i tandkrämer. Själva kolpartiklarna sliper inte på emaljen jämfört med vissa andra fysikaliska eller kemiska slipande medel. Kolpartiklarna absorberar tandbeläggningar och avlägsnar tandplacket varsamt. Dock är det viktigt att man väljer tandkräm med kol av finmalen kvalitet.

En annan nyttig egenskap av kol är att det binder upp toxiner, skadliga mikrober och illaluktande substanser. Efter borstning med en svart tandkräm får man en långvarig ren och fräsch känsla i munnen vilket är särskilt viktigt för de som har problem med dålig andedräkt eller använder snus.

Vilka medel med kol finns?

Det finns 2 typer av medel för tandblekning med kol: kolpulver i burkar och svart tandkräm i tuber. Vi rekommenderar att välja tandkräm med kol eftersom den oftast har en jämn konsistens och därmed känns inte kolpartiklarna ens på tänderna och skadar därför inte heller emaljen. Dessutom innehåller tandkräm flera andra viktiga komponenter som främjar frisk munhåla. Det kan vara kariesförebyggande ämnen såsom mineralet hydroxyapatit, vårdande oljor och växtextrakt för ett friskt tandkött som tillsammans utgör en komplett munvårdsprodukt.

 

naturlig tanblelkning med aktivt kol

 

Fungerar en svart tandkräm för tandblekning?

Det finns inga magiska piller om man vill få kritvita tänder på kort tid. Färgen på din emalj beror delvis på genetik, ålder, sjukdomar mm. De flesta människor har elfenbensfärgade tänder, vissa har också lite grå eller bruna nyanser och det är absolut naturligt. Hälsosamma tänder behöver inte vara kritvita!

Ingen tandkräm kan påverka missfärgningar som ligger djupt omedelbart utan man bör vända sig till tandkliniker för att få ett önskat resultat. Däremot kan en svart tandkräm med kol göra ganska mycket mot ytliga fläckar som orsakas av exempelvis kaffe, te, vin, cigaretter och snus.

Tandläkare Gregg Lituchy från New York råder: “Jag rekommenderar tandkrämer med aktivt kol för att ta bort ytliga fläckar på tänder. Det är svårt att bleka tänder med vilken som helst tandkräm, men dessa med kol tar bort missfärgningar riktigt effektivt!”

Sliter kol på emaljen?

Kol har en lång historia av användning på tänderna som ett tryggt, effektivt medel till skillnad från andra gamla metoder (till och med krossat pulver av keramik.) Pulver av träkol som används i tandkrämer är mjukt och milt och repar inte emaljen. Man måste dock vara lite försiktig. Ibland blir man väldigt entusiastisk om vita tänder och borstar tänderna för hårt vilket kan leda till tandköttsproblem i form av blödningar.

För att undvika en hård påverkan på tandemaljen bör man välja koltandkräm eller gel i jämn och mjuk konsistens. Professionella tandkrämer innehåller träkol som är finmalet och speciellt förberett så att man utesluter slitage för emaljen även vid daglig användning av produkten.

Hur använder man en tandkräm med kol?

En svart tandkräm skall man använda som en vanlig tandkräm. Man borstar tänderna som vanligt i upp till två minuter, två gånger om dagen. Om en koltandkräm saknar kariesförebyggande komponenter såsom fluor eller hydroxiapatit bör man inte använda det ensam under långa perioder. Det bästa är att använda den svarta tandkrämen exempelvis på kvällen och den vanliga tandkrämen på morgonen.

Har du en känslig emalj, lider av ilningar och tandhalsar rekommenderar vi att du rådfrågar din tandläkare innan du använder aktivt kol på dina tänder.

Svart tandkräm – håll koll på innehållet!

Munvård måste inte handla om en ytlig effekt utan om ett långsiktigt förebyggande arbete. Svarta tandkrämer är bara en produkttyp som innehåller aktivt kol, dock är det viktigt att en tandkräm innehåller även andra ingredienser som vårdar tänderna.

Vår tips är att leta efter professionella svarta tandkrämer med emaljskyddande ämnen som exempelvis mineralet hydroxiapatit. Dessa utför ett dubbelt jobb eftersom de inte bara gör tänderna vitare men även remineraliserar och reparerar emaljen.

Det finns koltandkrämer som innehåller fluor och de som använder hydroxiapatit istället för fluor. Många tandläkare avråder från naturliga tandkrämer med aktivt kol eftersom vissa av dem saknar kariesförebyggande komponenter. Vi rekommenderar att du läser innehållsförteckning för att kunna använda tandkräm med aktivt kol på bästa sättet.

 

Till slut vill vi ge några bra tips om svarta tandkrämer som gör tänderna inte bara vita och vackra men även friska!

Splat Blackwood – för dig som vill ha ett snabbt resultat.

Splat Blackwood är en svart tandkräm i  premiumsegmentet med aktivt kol av hög koncentration och mycket finmalen kvalitét. Tandkrämen avlägsnar fläckar och tandplack effektivt, den bleker tänderna märkbart utan att slippa på emaljen för hårt. Förutom aktivt kol innehåller tandkrämen extrakt av enbär som har starka antibakteriella egenskaper och fungerar antiinflammatoriskt på tandköttet. Dessutom ger enbär en mycket trevlig fräsch andedräkt som varar länge. Du hittar  Splat Blackwood HÄR.

 

 • Upp till 2 nyanser vitare tänder inom fyra veckor.
 • Skonsam mot emaljen.
 • Fräsch andedräkt – kolet absorberar smuts och lukter, biosol och mint ger en långvarig fräsch känsla i munnen.
 • Extrakt av enbär vårdar tandköttet.
 • 97,6% naturligt innehåll.
 • Utan fluor, SLS / SLES, PEG, parabener, klorhexidin, sackarin eller syntetiska färgämnen.
 • Vegetarian certifierad, ej testat på djur.

 

Trippel effekt – vitare tänder, friskare tandkött och fräsch andedräkt med den underbara naturliga tandkrämen!

 

 

Biomed Charcoal – bleker tänderna samtidigt bygger upp emaljen med hjälp av hydroxiapatit

Kan man göra emaljen vitare och stärka den samtidigt? Självklart! Biomed Charcoal tandkräm innehåller hela 3 typer av kol – bambuukol, aktivt kol och träkol för bästa resultatet. Tandkrämen är väldigt mild och skonsam så att även barn från 6 år kan använda den. Den är fri från slipande medel och är laddad med ett kariesförebyggande mineralet hydroxyapatit. Detta mineral remineraliserar emaljen, stärker den och skyddar mot karies. Dessutom innehåller tandkrämen enzymet bromelain från ananas och enzymet papain från papaya som löser upp tandplack istället för att slipa på emaljen. Du hittar Biomed Charcoal HÄR.

biomed charcoal

 • Skonsam mot emaljen och kan användas även av barn från 6 år
 • Bygger upp emaljen och motverkar karies tack vare hydroxiapatit och l’ arginin
 • Kokbanan och björkblad vårdar tandköttet
 • Trygg för daglig användning
 • 98% naturligt innehåll, vegan certifierad, ej testat på djur
 • Fri från fluor, SLS, PEG, sackarin, starka blekningsmedel, syntetiska färgämnen