SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) påverkar den drabbade personens livskvalité. Därför kan SIBO-diet i kombination med rätt kosttillskott mot bakterieöverväxt hjälpa att återskapa balansen i tarmen.
Vad är SIBO?
SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) är en sjukdom som uppstår när det finns en överväxt av bakterier i tunntarmen. Det innebär att bakterier som vanligtvis finns i tjocktarmen börjar kolonisera tunntarmen. Inte bara brist men också överskott av bakterier kan orsaka problem med matsmältningen och den allmänna hälsan.
Symtomen vid SIBO:
- Ont i magen
- Uppblåsthet
- Överdriven gasbildning
- Lös eller hård mage
- Brist på vitamin B12 och järn
- Nedstämdhet och trötthet
- Hudproblem
Om du har fått en SIBO-diagnos bör du anpassa din livsstil för att minska symtomen och återställa balansen i bakteriefloran. Detta uppnås genom att följa en anpassad SIBO-kost, intag av antibiotika och kosttillskott.
Upptäck kosttillskott mot SIBO
SIBO-Go från Living Nutrition består av fermenterade antibakteriella örter som bidrar till att minska SIBO-symtom. Till skillnad från antibiotika bevarar kosttillskottet de goda bakterierna i tarmen och är skonsamt mot magen. Fermenterad vitlök, oregano, timjan och nejlika minskar tillsammans SIBO-symtom som uppblåsthet, gaser och kramper.
Testa SIBO-Go med 10% rabatt! Ange koden SIBO10 i kassan.
Nedan skriver vi några bra tips om kost som underlättar magbesvär och som du kan komplettera med rätt anpassad probiotika och örtkosttillskott. Läs till slutet!
Principer för SIBO-diet
Principerna för SIBO-kost varierar beroende på sjukdomen och individen. I vissa fall räcker det med att utesluta en viss typ av mat för att lindra besvären. Den främsta principen är att inte ge näring till mikroberna.
Alla SIBO-dieter anser att kolhydrater ger mest näring till bakterierna och bidrar till deras spridning, vilket leder till överdriven gasbildning. För de flesta personer med SIBO-symtom räcker att minska eller helt utesluta kolhydrater. Detta innebär att man framför allt bör undvika bakverk, ”snabba” kolhydrater, socker och alkohol.
Låg FODMAP-diet vid SIBO
En låg FODMAP-diet har kliniskt visats vara effektiv för personer med irritabel tarmssyndrom (IBS) och relaterade symtom. Många personer med IBS lider också av SIBO.
Vad är FODMAP?
FODMAP står för Fermenterbara Oligosackarider, Disackarider, Monosackarider And Polyoler. Det är svårsmälta kolhydrater som fermenteras av tarmbakterier i tjocktarmen och därför bör undvikas:
- Fruktaner finns i vete, råg, sparris, korn och lök och kan inte smältas.
- Fruktos är sockret som finns i många frukter, sirap, honung, vissa grönsaker och söta viner.
- Galaktaner finns i baljväxter, inklusive bönor, linser och kikärter.
- Laktos är sockret som finns i mejeriprodukter.
- Polyoler finns i tillsatser som sötningsmedel (sorbitol, xylitol och andra som slutar på -ol), blomkål, svampar, körsbär och persika.
Ovanstående ämnen ger onödigt extra mycket föda till tarmbakterierna, vilket försvårar ännu mer SIBO besvär såsom uppblåsthet, gaser och andra otrevliga symtom.
En låg FODMAP SIBO-kost kan vara väldigt individuell beroende på vilka av dessa ämnen som man är mest känslig för. Till exempel kan man ha svårt att absorbera laktos eller fruktos på grund av en inflammation i tunntarmen. En person med SIBO kan experimentera och ta bort en grupp av FODMAPs i taget från sin kost för att se vilka ingredienser som orsakar mest obehag. Som tur finns det en lång lista av livsmedel som man kan ha i sin kost medan man behandlar SIBO.
Vad bör man äta med en SIBO-diet
Även om det kan kännas tufft att begränsa sin kost så mycket, finns det fortfarande ett stort urval av produkter man kan välja på medan man bekämpar den oönskade mikrofloran:
- Proteinkällor som kött, fisk, skaldjur, kyckling och ägg.
- Vegetariska proteinalternativ som tofu och tempeh.
- Bröd: surdegsbröd, glutenfria kex och majskakor.
- Grönsaker: gurka, tomat, morötter, potatis, isbergssallat, pak choi, broccoli (utan stammen), böngroddar, gröna bönor, pumpa, paprika, gräslök, zucchini och oliver.
- Frukt: banan, apelsin, vindruvor, mandarin, blåbär, jordgubbar, kiwi och honungsmelon.
- Laktosfria mejeriprodukter, hårdostar, fetaost, mandel- och havremjölk.
- Kolhydratkällor: ris, glutenfri pasta, quinoa, havre och bovete.
- Oljor och smör.
- Till fikat: mörk choklad.
Hur länge ska man följa en låg-FODMAP-diet?
Det är viktigt att komma ihåg att SIBO-dieten är en tillfällig åtgärd. Långvarig exkludering av en rad nyttiga produkter kan leda till en obalanserad kost och brist på näringsämnen. Dessvärre kan en långvarig låg-FODMAP-diet påverka hela tarmfloran negativt eftersom de goda bakterierna inte får någon näring. Rekommenderad period för en SIBO-diet är 3-5 veckor.
Örter och växter som kan komplettera SIBO-dieten
- Oregano och oreganoolja
- Timjan
- Olivbladsextrakt
- Fänkål
- Ingefära
- Vitlök
- Pepparmynta
- Citronmeliss
- Kryddnejlika
Hos oss hittar du ett högdoserat fermenterat kosttillskott av vitlök från Living Nutrition.
Fermenterad vitlök motverkar bakteriell överväxt och bidrar till att minska SIBO-symtom genom att minska bakteriell överväxt i tunntarmen utan att skada din mikrobiota generellt. Vitlök är rik på allicin – ett kraftfullt antibakteriellt ämne. Dessutom gynnar kosttillskottet immunförsvaret samt hjärta och kärl. Fermenteringen omvandlar allicin till dess aktiva form och gör att:
- Vitlök utökar sina antimikrobiella och antiinflammatoriska fördelar.
- Kroppen kan lättare ta upp allicin.
Prova fermenterad vitlök med 10% rabatt! Ange koden LN10 i kassan.
KÖP VITLÖK
Symbiotika hjälper vid SIBO
För att undvika biverkningar från antibiotika kan man få hjälp av en lämplig typ av probiotika som exempelvis symbiotiskt tillskott. Det återställer balansen i tarmfloran och lindrar SIBO-symtomen. Symbiotika är ett komplett tillskott för mage och tarm berikat med varierande probiotiska bakterier, prebiotika och även enzymer, postbiotika samt medicinska örter.
Naturligt skapade symbiotiska bakterier anpassar sig lätt till din tarmflora och motverkar de överflödiga bakterier som skapar obehag. Enzymer bidrar till en smidigare matsmältning medan postbiotika spelar en avgörande roll i att stärka tarmväggarna och lindra inflammationen samt en läckande tarm. Dessutom hjälper symbiotika vid antibiotikabehandling.
Testa symbiotika med 10% rabatt och börja resan mot en lugnare mage! Ange koden SIBO10 i kassan.
KÖP SYMBIOTIKA
Antibiotika och örtantibiotika vid SIBO
I vissa fall kan läkare rekommendera en antibiotikabehandling för att bekämpa överskott av bakterier, precis som man gör vid infektion. För att få rätt typ av antibiotika bör man rådgöra med sin läkare. Dock har antibiotika en negativ påverkan även på goda bakterier i tarmarna.
Antibakteriella örter mot SIBO
Inte bara mediciner utan även naturliga växtmedel har en bakteriehämmande verkan. Så kallade örtantibiotika är mycket skonsam mot tarmen och har ofta en mindre negativ påverkan på de goda bakterierna. Vissa studier tyder på att en mix av antibakteriella växter kan vara lika effektiv som antibiotika (jämfört med rifaximin som ofta används vid SIBO).
SIBO-Go kosttillskott – en naturlig örtantibiotika!
För att minska oönskade bakterier i tunntarmen, bör man välja kosttillskott med antibakteriella, balanserade och antiinflammatoriska egenskaper. Living Nutrition använder kefir-kombucha fermenteringsteknik för att aktivera växternas unika ämnen, såsom allicin i vitlök och carvacrol i timjan och oregano. Samtidigt skapas under jäsningen enzymer, peptider, mikroorganismer och ett brett spektrum av näringsämnen för en smidig matsmältning. Alla näringsämnen verkar i synergi för att balansera tunntarmen utan att skada tarmfloran.
Fördelar med SIBO-Go:
- hindrar tillväxten av oönskade bakterier.
- snäll mot magen.
- helt ekologisk och vegansk.
- främjar en sund mikroflora.
Hej jag undrar om man kan ta dessa piller när man gar ibs. Det ska inte innehålla lök vitlök. Är det annorlunda med fermenterad innehåll
Hej, fermenterade örter är mycket snälla för tarmarna och passar bra för att minska bakterieöverväxt i tunntarmen (Sibo). Fermenterad form av vitlök (en effektiv kefir-kombucha jäsning), som kallas även för växtantibiotika , är skonsam för mage och tarm även om man har känslig tarm. Om du har Sibo och är överkänslig är det alltid bra att börja lite försiktigt, exempelvis 1 kapsel per dag (på kvällen) och sedan trappa upp till två kapslar om dagen (1 kapsel morgon och kväll). För IBS har vi Your Flora Sensitive symbiotika som i kombination med fermenterad vitlök kan hjälpa även vid Sibo. Symbiotiska bakterier motverkar de överflödiga bakterier som skapar obehag,enzymer förbättrar matsmältning medan postbiotika stärker tarmväggarna och lindrar inflammationen samt en läckande tarm. Hoppas att svaret hjälper! Mvh Victoria
Har haft illamående över ett år och provet visade att jag har över produktion av tarmbakterier i tunntarmen.Ätter antibiotika 2v och det hjälper inte ,bara vissa dagar några timmar .Har varit kanske noga med kosten .Har varit olika undersökningar och röntgen.Vad kan jag göra mer själv .
Hej, Sibo-Go kosttillskott innehåller så kallade örtantibiotika som hjälper till att bekämpa överflödiga mikroorganismer. Det bidrar till att minska SIBO-symtom som uppblåsthet, gaser och kramper. Är skonsamt mot magen. Till skillnad från antibiotika bevarar SIBO-Go tillskottet de goda bakterierna i tarmen. Istället samverkar SIBO-Go på ett naturligt sätt med tarmens mikroflora. Du kan börja med 2 kapslar om dagen och utöka till 3 kapslar vid behov och större effekt.
Hej
Har diagnostiserats med ibs för 6 år sedan. Följer low fodmap men ändå upplever att jag har födoämnesallergi på mat som folk med ibs kan äta. Jämnt trött på sista två år, väldigt ont i kroppen och många symptom för sibo känner jag igen mig.
Behöver jag ta tester eller det är fritt att prova mig fram med eran produkter.
Hej Gabriella, det är alltid bra om man har fått diagnos eller gjort någon test men jag förstår att ibland kan det vara problematiskt att reda ut orsaker till magbesvär vilka oftast är komplexa. Living Nutritions kosttillskott går absolut bra att prova eftersom det är ju kost som är dessutom fermenterad som är mycket snällare för känslig och besvärlig mage. Sibo-go hjälper mot överväxt av oönskade bakterier i tunntarmen och kallas för ”växtbaserad antibiotika”. Det går jättebra att kombinera Sibo-Go med exempelvis Your Flora Symbiotic Sensitive för att stödja och bygga upp frisk tarmflora i tjocktarmen. Dessutom är symbiotiska produkter från Your Flora serien är rika på enzymer, kortkedjade fettsyror och andra viktiga ämnen för att tarmen kan fungera normalt. Du kan börja med en kapsel om dagen första veckan för att låta tarmen att vänja sig med nya ämnen. Sedan kan du trappa upp till två kapslar om dagen från varje burk. Om du har flera funderingar kan du mejla oss till info@cosmetictreasures.se. Vänligen Victoria
Hej! Har fått en SIBO-diagnos och inleder diet samt tar er örtantibiotika. Hur länge bör jag ta dessa för att de ska ge effekt? Har örtantibiotika några bieffekter? Kan jag ta den tillsammans med andra läkemedel, tex min ordinerade östrogenersättning? Tack för svar:)
Hej! Örtantibiotika är ett kosttillskott och hur snabbt man kan känna effekten beror på individuella förutsättningar dock behöver man ta örtantibiotika i 6-8 veckor för att kroppen får den nödvändiga hjälpen av medicinala växter. Det går bra att ta kosttillskott i samband med läkemedel och bieffekter kan förekomma ifall du är känslig mot någon av växter i Sibo-Go. Har du kontakt med läkare eller näringsterapeut är det ändå bra att informera om att du äter Sibo-Go kosttillskott som innehåller vitlök, oregano, timjan och kryddnejlika. Dock är det normalt om man upplever nya känslor eller symtom vilka innebär att örtantibiotika har börjat verka. Mvh Victoria Portnoff