SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) påverkar den drabbade personens livskvalité därför SIBO-diet i kombination med rätt behandling kan hjälpa att få tillbaka tarmen i balans.
Vad är SIBO?
SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) är en sjukdom som uppstår när det finns en överväxt av bakterier i tunntarmen. Det innebär att bakterier som vanligtvis finns i tjocktarmen börjar kolonisera tunntarmen vilken inte är avsedd för en mängd bakterier. Inte bara brist men också överskott av bakterier kan orsaka problem med matsmältningen och den allmänna hälsan.
Symtomen vid SIBO kan påverka både maghälsan och allmänhälsan
- Ont i magen
- Uppblåsthet
- Överdriven gasbildning
- Lös eller hård mage
- Brist på vitamin B12 och järn
- Nedstämdhet och trötthet
- Hudproblem
Om du har fått en SIBO-diagnos bör du anpassa din livsstil för att minska symtomen och återställa balansen i bakteriefloran. Detta uppnås genom att följa en anpassad SIBO-kost, intag av antibiotika och kosttillskott.
Principer av SIBO-diet
Principerna för SIBO-kost varierar beroende på sjukdomen och individen. I vissa fall räcker det med att utesluta en viss typ av livsmedel för att lindra besvären. Den främsta principen är att inte ge näring till mikroberna så att de inte får optimala förhållanden för att sprida sig.
Alla SIBO-dieter anser att kolhydrater ger mest näring till bakterierna och bidrar till deras spridning, vilket leder till överdriven gasbildning. För de flesta personer med SIBO-symtom fungerar det bra att minska eller helt utesluta kolhydrater. Detta innebär att man framför allt bör undvika bakverk, ”snabba” kolhydrater, socker och alkohol.
Låg FODMAP diet vid SIBO
En låg FODMAP-diet har kliniskt visats vara effektiv för personer med irritabel tarmssyndrom (IBS) och relaterade symtom. Många personer med IBS lider också av SIBO.
Vad är FODMAP?
FODMAP står för Fermenterbara Oligosackarider, Disackarider, Monosackarider och Polyoler. Det är svårsmälta kolhydrater som fermenteras av tarmbakterier i tjocktarmen.
- Fruktaner finns i vete, råg, sparris, korn och lök och kan inte smältas.
- Fruktos är sockret som finns i många frukter, sirap, honung, vissa grönsaker och söta viner.
- Galaktaner finns i baljväxter, inklusive bönor, linser och kikärter.
- Laktos är sockret som finns i mejeriprodukter.
- Polyoler finns i tillsatser som sötningsmedel (sorbitol, xylitol och andra som slutar på -ol), avokado, blomkål, svampar, körsbär och persika.
Som man kan se finns det ”förbjudna” produkter som är väldigt nyttiga och goda. Däremot finns det också en lång lista av livsmedel som man kan ha i sin kost medan man botar SIBO.
Dessa ämnen ger mer mat till tarmbakterierna som jäser FODMAPS, vilket framkallar uppblåsthet, gaser och andra otrevliga symtom.
En låg-FODMAP SIBO-kost kan vara ganska individuell beroende på vilka av dessa ämnen som man är mest känslig för. Till exempel kan man ha svårt att absorbera laktos eller fruktos på grund av en inflammation i tunntarmen. En person med SIBO kan experimentera och ta bort en grupp av FODMAPS i taget från sin kost för att se vilka ingredienser som orsakar mest obehag.
Vad ska man äta med en SIBO-diet
Även om det kan kännas tufft att begränsa sin kost så mycket, finns det fortfarande ett stort urval av produkter man kan välja på medan man bekämpar den oönskade mikrofloran:
- Proteinkällor som kött, fisk, skaldjur, kyckling och ägg.
- Vegetariska proteinalternativ som tofu och tempeh.
- Bröd: surdegsbröd, glutenfria kex och majskakor.
- Grönsaker: gurka, tomat, morötter, potatis, isbergssallat, pak choi, broccoli (utan stammen), böngroddar, gröna bönor, pumpa, paprika, morot, gräslök och zucchini, oliver.
- Frukt: banan, apelsin, vindruvor, mandarin, blåbär, jordgubbar, kiwi och honungsmelon.
- Laktosfria mejeriprodukter, hårdostar, fetaost, mandel- och havremjölk.
- Kolhydratkällor: ris, glutenfri pasta, quinoa, havre och bovete.
- Oljor och smör.
- Till fikat: mörk choklad.
Hur länge ska man följa en låg-FODMAP-diet?
Det är viktigt att komma ihåg att SIBO-dieten är en tillfällig åtgärd. Långvarig exkludering av en rad nyttiga produkter kan leda till en obalanserad kost och brist på näringsämnen. Dessvärre kan en långvarig låg-FODMAP-diet påverka hela tarmfloran negativt eftersom de goda bakterierna inte får någon näring. Rekommenderad period för en SIBO-diet är 3-5 veckor.
Antibiotika och probiotika vid SIBO
Det är logiskt att antibiotika används för att bekämpa överskott av bakterier, precis som det gör med virus. För att få rätt typ av antibiotika bör man rådgöra med sin läkare. Bakteriedödande medel har en kostnad eftersom de även dödar de goda bakterierna.
Konstigt nog kan man med en lämplig typ av probiotika återställa balansen i tarmfloran och lindra SIBO-symtomen. Det finns hundratals olika arter av bakterier i vår tarm och goda laktobakterier kan hålla tillbaka dem som spridit sig utan kontroll i tunntarmen. Dessutom hjälper probiotiska tillskott vid antibiotikabehandling. Återigen bör man först rådgöra med sin läkare.
Ett snällt alternativ till antibiotika – örter
Inte bara mediciner utan även naturliga ingredienser har en bakteriehämmande verkan. Så kallade örtantibiotika är mycket skonsam mot tarmen och berör de goda bakterierna mindre. Vissa studier tyder på att en mix av antibakteriella örter kan vara lika effektiv som antibiotika (jämfört med rifaximin som ofta används vid SIBO).
Örter och växter som kan användas under SIBO-dieten inkluderar
- Oregano och oreganoolja
- Timjan
- Olivbladsextrakt
- Fänkål
- Ingefära
- Vitlök
- Pepparmynta
- Citronmeliss
- Kryddnejlika
Kosttillskott mot SIBO
Personer med SIBO har ofta brist på vitamin B12 och järn, vilket kan fyllas på med kosttillskott. En SIBO-diet kan man också komplettera med ett speciellt utvecklat SIBO-tillskott för snabb och hållbar effekt.
Testa SIBO-Go från Living Nutrition! Det är en speciellt utformad örtmix som har gått igenom en djup kefir-kombucha-fermentering. Under processen aktiveras växternas unika ämnen, såsom allicin i vitlök och carvacrol i timjan och oregano. Samtidigt skapas enzymer, peptider, probiotika, kortkedjade fettsyror och ett brett spektrum av näringsämnen för en smidig matsmältning. Alla näringsämnen verkar i en synergi för att bekämpa bakteriell överväxt i tunntarmen och otrevliga symtom utan att skada tarmfloran.
Den fermenterade örtblandningen är utvecklad av brittiska forskare och nutritionister. Den är skonsam mot magen, helt ekologisk och vegansk. Testa SIBO-Go och påbörja resan mot en lugnare mage!
Den fermenterade örtblandningen är:
- utvecklad av brittiska forskare-nutritionister;
- snäll mot magen;
- helt ekologisk och vegansk.
Testa SIBO-go och börja resan till en lugnare mage!