+46 722 525 635 | Fri frakt från 499 kr | Fri faktura

Du har säkert hört talas om många fördelar med gurkmeja mot ledvärk och begränsad rörlighet. Men hur fungerar egentligen gurkmeja för lederna? Ska man ta gurkmeja i kapslar eller pulver? Varför skriver flera personer i omdömen att de inte märker någon skillnad efter att ha tagit gurkmejatillskott? Ska man ta gurkmeja med peppar eller med ingefära? Allt detta och mycket annat ska vi reda ut nedan.

Varför är gurkmeja nyttig?

Gurkmeja kommer från Asien, det är nära släkt med ingefära som har en liknande stor jordstam med en bisarr form. Man använder gurkmeja som en krydda och det går att hitta den i vanlig mataffär. I flera traditionella örtmediciner exemplevis Ayurveda, tar plantan en mycket viktigare plats än bara som smaksättare. Människor har använt den länge mot en rad olika hälsobesvär såsom inflammationer, trög mage och ledvärk mm.

Gurkmeja tillhör adaptogena örter som har en allmänt stärkande verkan på kroppen och sinnena.

Gurkmeja innehåller ungefär 90 värdefulla föreningar varav de viktigaste av dessa är curcumin, turmeroner och gingeroler. Framför allt är den orangea roten känd för curcumin,  en polyfenol som har en stark antiinflammatorisk och antioxidativ verkan. Denna antioxidant kan vara 10 gånger effektivare än vitaminer.

 

Hälsofördelar med gurkmeja:

 • Antiinflammatorisk verkan och hjälper mot ledvärk och artros;
 • Gynnar immunförsvaret;
 • Främjar ett hälsosamt blodomlopp och hjärta;
 • Bidrar till att motverka cancerceller;
 • Hjälper att bli av med magbesvär, t.ex vid trög matsmältning;
 • Lämplig mot flera hudsjukdomar;
 • Förbättrar tillståndet vid diabetes;
 • Kan vara gynnsam för människor med depression och alzheimers.

Vad gör gurkmeja för leder?

När man har ont och blir stel i lederna beror det ofta på slitage och en pågående inflammation. Det är fortfarande oklart vad är det som orsaker ledvärk men bland riskfaktorer finns ålder efter 40 år, övervikt och jobb som innebär mycket fysisk ansträngning med upprepad belastning på lederna.

Gurkmejans kraftfulla beståndsdel, curcumin, är en av de starkaste naturliga antiinflammatoriska medel och kan jämföras i sin effektivitet med kemiska mediciner men har mindre risk för biverkningar. Många studier visar på positiva effekter av gurkmeja mot ledvärk.

En av de studierna är publicerad i den vetenskapliga journalen Current Rheumatology Reports. 1810 personer med ledvärk i knäna tog gurkmeja extrakt och placebo under 16 veckor. Resultatet visar att intag av gurkmejaextrakt lindrade smärtan avsevärt och förbättrade knänas funktion hos de flesta.

Bästa gurkmeja mot ledvärk – vilken ger bäst resultat?

Om du vill ta gurkmeja mot stela leder bör du inte köpa vilket tillskott som helst. Det finns en stor risk att du blir besviken utan att få känna på rotens fantastiska hälsofördelar. Den bästa gurkmeja för lederna är den som:

 • innehåller en lättupptaglig form av curcumin;
 • innehåller gurkmejans andra värdefulla näringsämnen;
 • inte har varit hanterad med värme och på ett onaturligt sätt.

 

Gurkmeja som krydda

Effektiviteten hos superroten beror på vilken form den tas i. Vissa föredrar gurkmejapulver, använder till att krydda maten och hoppas på en märkvärdig effekt. Om man tillagar kryddan med värme försvinner flera av de nyttiga ämnena jämfört med den ursprungliga växten.

Isolerat curcumintillskott

Curcumintillskott i kapslar och tabletter är väldigt populära idag, det finns i alla olika former och för varje budget. Man vill helt enkelt extrahera det huvudsakliga verksamma ämnet och skapa en större koncentration. Det största problemet är att curcuminoider har svårt att tas upp av kroppen. Gurkmejan bör vara bioaktiv så att kroppen kan ta upp alla viktiga ämnen men full spektrum.

Varför bör man använda hel ekologisk gurkmeja för lederna?

Många glömmer att gurkmeja består av flera nyttiga ämnen än bara curcumin. Roten innehåller en holistisk synergi av ett tiotals värdefulla föreningar som kompletterar varandra. För att gurkmejan ska vara effektiv mot ledvärk och artros krävs det att alla nyttiga föreningar i växten finns kvar. De viktigaste av dessa är eteriska oljor turmeroner och polyfenoler samt gingeroler.

Turmeroner

Turmeroner förbättrar upptaget av curcuminoider, gör dem “vänliga” för våra kroppsceller. Visste du att turmeroner har sin egen antioxidativa potential och antitumorala egenskaper?

Gingeroller

Gingeroler är de nyttiga polyfenolerna i ingefära och gurkmeja som motverkar inflammation i kroppen vilket också innebär att hel gurkmeja blir mer effektiv mot ledvärk.

För att maximera den antiinflammatoriska och antioxidativa effekten av gurkmeja bör den vara ekologisk, hel och i en lättupptaglig form.

Gurkmeja och svartpeppar – varför?

På grund av att kroppen har svårt att absorbera gurkmeja kan man förbättra dess upptag med hjälp av ett ämne i svartpeppar som heter piperin. Det är ett effektivt sätt att öka gurkmejans effektivitet. Dock finns det risk att man upplever biverkningar såsom irritation och skador i magen, och på den ömtåliga matsmältningsslemhinnan. Om du har känslig mage kan svartpeppar orsaka magbesvär. Men det finns en annan lösning, nämligen fermentering / jäsning.

Hur ökar man gurkmejas upptag utan svartpeppar?

Fermentering är ett annat sätt att förvandla föreningar i den orangea roten till en lättupptaglig form. Det har använts i hundratals år för att bevara och öka näringsinnehållet hos växtbaserade livsmedel. Vid fermentering försvinner potentiella allergener medan näringsämnena blir biotillgängliga dvs kroppen slutar uppfatta dem som farliga och främmande.

Forskare från Living Nutrition i Storbritannien har länge studerat effekten av fermentering och utvecklat ett effektivt kosttillskott av gurkmeja som är lättupptagligt och även snällt mot magen.

Ekologisk fermenterad gurkmeja mot ledvärk från Living Nutrition

Living Nutrition Organic Fermented Turmeric – ett fermenterat kosttillskott av gurkmeja som innehåller lättupptaglig curcumin (tetrahydrocurcumin) samt alla andra nyttiga ämnen från gurkmeja. 

Man tar ekologisk gurkmeja av högsta kvalité och låter den gå igenom en unik kefir-kombucha fermentering. Denna process pågår under 3-4 veckor och omvandlar curcuminoider till tetrahydrocurcumin – en överlägsen form som absorberas helt av kroppen.

Djup kefir-kombucha fermentering skapar ett fullspektrum av aktiva ämnen med en förbättrad näringsprofil. Fermenterad gurkmeja är berikad med enzymer, peptider, aminosyror, biotika, kortkedjade fettsyror samt viktiga signalämnen.

Fermenterad gurkmeja är bra mot ledvärk men även för immunförsvaret, maghälsan, huden och allmän hälsa tack vare den naturliga synergin av föreningar som finns i växten inklusive turmeroner och gingeroler.

gurkmeja adaptogen kosttillskott

Fördelarna med Living Nutrition Organic Fermented Turmeric

 • Har en lättupptaglig form av curcumin – tetrahydrocurcumin;
 • Innehåller turmeroner och gingeroler som förbättrar upptaget och ökar fördelarna av gurkmeja mot ledvärk och artros;
 • Full spektrum gurkmeja. Jämfört med olika gurkmejaextrakt bevaras den naturliga (holistiska) synergin av olika ämnen växten;
 • Rik på näringsämnen såsom enzymer, aminosyror, signalämnen mm;
 • Skonsam mot mage, det behövs inte att irritera magtarmkanalen med svartpeppar.
 • En hög daglig dos av gurkmeja – 600 mg.

Vill du prova Gurkmeja och Ingefära? Vi har en symbiotiskt (probiotiskt) kosttillskott Your Flora Gold Spice med ekologisk gurkmeja och ingefära som är anpassat för personer med långsam matsmältning.