När man lider av magproblem brukar läkare rekommendera att ta probiotika (mjölksyrabakterier). Tyvärr är det inte alltid lätt att hitta en produkt som hjälper just dig. Kanske beror det på att de flesta produkter innehåller några enstaka ämnen som är bra för tarmen men löser inte problemet holistiskt?
När forskare från Living Nutrition jobbade med utveckling av effektiva metoder kom de fram till att man borde se på tarmarna som ett ekosystem. Då skapades symbiotika – en ny generation av probiotika. Vad är skillnaden mellan symbiotika och probiotika, och varför räcker det inte alltid med att ta bara probiotika?
Probiotika vs Symbiotika
Probiotika är ett kosttillskott som tillför en mängd labframtagna laktobakterier av omkring 10 stammar som vanligtvis stabiliseras med maltodextrin. Idén bakom probiotika är att de goda bakterierna når tarmarna och utökar antalet av specifika bakteriestammar som stärker tarmens gynnsamma mikroflora. Problemet med magbesvär är att de ofta är komplexa och har fler än bara en faktor som orsakar besvären.
Symbiotika är ett kosttillskott som framställs genom naturlig fermentering (jäsning) av näringsrika örter. Symbiotika behöver inga stabiliseringsmedel eftersom goda bakterier skapas under naturliga förutsättningar där bakterierna lever i symbios. Dessutom är ett symbiotiskt tillskott berikat med prebiotika (föda till bakterier), fibrer, enzymer, aminosyror och kortkedjade fettsyror (postbiotika).
Precis som probiotika tillför symbiotika goda bakterier till tarmen, dock får man en mycket större bakteriell mångfald som liknar tarmens ekosystem. Bakterierna överlever, koloniserar tarmen och anpassar sig till just din unika mikrobiota. Förutom det får man ett viktigt stöd av enzymer för en bra matsmältning, milda fibrer och postbiotika för en starkare tarmslemhinna.
Prova på symbiotika
Bygg upp ett välfungerande tarmsystem med symbiotika och känn hur magen blir lugnare med bara 2 kapslar om dagen. Upptäck symbiotika som hjälper mot IBS, uppblåsthet, dysbios, läckande tarm och halsbränna, förstoppning samt ett familjetillskott som passar även barn.
Testa symbiotika idag med 10% rabatt! Ange koden SYM10 i kassan.
Varför får man inte alltid hjälp av probiotika?
Obalanserad kost, stress och ärftlighet orsakar magbesvär som kan vara ihållande. Många människor med magproblem upplever inte förbättring under probiotikaintag eller får bara ett kortvarigt resultat. Ibland kan det leda även till andra problem, exempelvis bakterieöverväxt i tunntarmen så kallad SIBO.
Under de senaste 20 åren har forskare börjat förstå att vår tarm inte fungerar så enkelt som tidigare antaget. Mikrobiotan i mag-tarmkanalen är holistisk: alla delar av matsmältningskanalen är sammankopplade. Det innebär att om man har problem med, exempelvis tarmslemhinnan eller tarmfloran, kommer det att påverka utsöndringen av hormoner, produktionen av energi och intaget av näringsämnen.
Vilka är de svaga sidorna av probiotika?
- För att tarmsystemet ska fungera normalt behöver tarmarna bakterier men även näring, enzymer och mycket annat.
- Probiotika består ofta av miljarder av lab-framtagna bakterier, dock kan det leda till dysbalans när vissa stammar börjar dominera medan vi bär på över 1000 olika stammar.
- Isolerade tillsatta mikrober har svårt att överleva till tarmen utan tillräcklig näring och en gynnsam miljö.
- Så snart bakterierna når tarmen börjar de sprida sig, och de kan tränga undan andra mer känsliga nyttiga stammar, vilket kan framkalla biverkningar. Läs mer om de negativa hälsoeffekterna av probiotika-användning här.
Probiotika kan bestå av mer än 50% av socker!
Har du tänkt på varför probiotiska kapslar ser ut som ett vitt pulver? Bakterierna måste stabiliseras och maltodextrin passar väl för detta ändamål. Tillverkningsföretag är inte skyldiga att specificera detta eftersom maltodextrin utgör en integrerad del av produktionsprocessen.
Naturlig probiotika – fermenterad kost
Behöver vi ta tillskott hela tiden för att hålla tarmen frisk? Historiskt sett klarade sig människor utan probiotiskt tillskott. Hur kan det komma sig? Svaret är att genom regelbunden konsumtion av fermenterad kost. I olika kulturer runt om i världen utgjorde fermenterad mat upp till 30% av kosten!
Tidigare fanns det få metoder att bevara maten och jäsning var en av de populära teknikerna. Människor åt mat som var berikad med probiotika, prebiotika och ett brett spektrum av näringsämnen. Forskare är också överens om att fermentering ökar näringsvärdet i naturliga livsmedel, gör det lätt för kroppen att ta upp alla viktiga ämnen och neutraliserar potentiella allergener.
Kombucha
Symbiotika – en helhetslösning för tarmhälsa
Forskaren och näringsterapeuten Graham Botfield från Storbritannien har studerat probiotika vs symbiotika och traditionella fermenteringsmetoder från hela världen under flera år för att utveckla en effektiv fermenteringsteknik. Resultatet blev en terapeutisk kefir-kombucha fermentering som skapar ett fullspektrum tillskott för tarmen – Living Nutrition Your Flora Symbiotics. Ett kosttillskott med 100+ stammar av bakterier, prebiotika, matsmältningsenzymer och postbiotika.
Tillskottet är baserat på välstuderade örter och ekologiska sojabönor (den bästa källan av probiotiska bakterier som används i Asien). Blandningen fermenteras i 3-4 veckor. Efter det frystorkas symbiotikan långsamt för att bevara sina egenskaper och aktiva ämnen. Det behövs ingen kylförvaring.
Så här fungerar symbiotika
- Tillför 100 stammar av goda bakterier som lever i symbios och anpassar sig naturligt till din tarmflora
- Bakterierna överlever i magsäcken, koloniserar tarmen i samverkan med varandra och din befintliga tarmflora
- Enzymer stödjer matsmältningen och upptag av näringsämnen
- Rik på postbiotika – ämnen som mikroberna producerar: kortkedjiga fettsyror, enzymer, aminosyror, peptider och signalmolekyler. Dessa ämnen hjälper till att stärka tarmbarriären och motverka inflammerad tarm
- Medicinala fermenterade växter ger högre terapeutiska effekter
- Kefir-kombucha-fermentering neutraliserar eventuella allergener i växter
Utforska Your Flora serien för olika magproblem!
- Tranquil – vid uppblåsthet och svullen mage
- Terrain – vid läckande tarm, halsbränna och sura uppstötningar
- Gold Spice – vid långsam matsmältning och förstoppning
- Sensitive – vid IBS, för känslig matsmältning
- Regenesis – vid dysbios och under antibiotikakur
- Family – för hela familjen inkl barn
Se hela sortimentet av symbiotika för magen här
Vetenskapliga grunder för symbiotika
Intresset för fermentering och dess hälsofördelar växer ständigt. År 2021 publicerade den Internationella Forskningsorganisationen för Probiotika och Prebiotika (ISAPP) ett uttalande om consensus ang fermenterad mat. Det fastställer att hälsofördelarna med fermenterad mat beror på aktiviteten hos mikroorganismer som bryter ner och omvandlar näringsämnen i rå mat. De producerar även bioaktiva ämnen som peptider, bakteriociner, aminosyror, konjugerad linolsyra och kortkedjiga fettsyror.
Komponenter i fermenterad kost interagerar med tarmens mikrobiota och immunsystemet. ISAPP listar även 10 studier på människor som har visat att mikroorganismer från fermenterat livsmedel kan överleva passagen genom magsäcken och nå tjocktarmen. Dessa bakterier besitter koloniserande egenskaper som främjar deras förmåga att överleva passagen genom magsäcken (till exempel tålighet mot magsyra och galla).
Bakteriekulturerna i kefir och kombucha är också välstuderade. En kinesisk studie från 2008 visar att det finns en symbios mellan mikroorganismer från både kombucha och kefir. När bakteriestammar från båda kulturer kombineras, gynnas de ömsesidigt, vilket underlättar överlevnad, spridning och bildandet av nya stammar.
Probiotika vs Symbiotika – se skillnaden
SYMBIOTIKA | PROBIOTIKA |
Kommer från naturligt fermenterade växter | Framtagna i laboratorium |
Varierande ekosystem av 100+ arter av goda bakterier | Vanligtvis 5-10 stammar av goda bakterier |
Bunden till naturliga enzymer och peptider | Bunden till maltodextrin eller andra inerta ämnen |
Kommer tillsammans med en superfood ”moder” | Har ingen ”moder” |
Boostad med ett fullt spektrum av näringsämnen | Saknar ofta näringsrika komponenter |
Rikt på prebiotika från växter | Inga fibrer eller tillsatta fibrer |
Ett levande tillskott med ett brett naturligt spektrum av probiotika, prebiotika och enzymer som fungerar i symbios med mänsklig mikroflora | Några utvalda stammar av bakterier som är utsatta på vägen till tarmen |
Varför använda ekologiskt grodda sojabönor?
Living Nutrition har valt att använda syrade sojabönor i sina produkter för magen som är mest rika på aminosyror, polyfenoler och andra näringsämnen. De gynnar tarmfloran, stödjer matsmältningen och vävnadsläkning. Av samma skäl nämnde World Journal of Gastroenterology sojabönor som den bästa näringskällan för att stödja tarmens mikrobiota år 2005.
Fermentering är ett naturligt sätt att förvandla soja till säker och nyttig mat. Tack vare en djup jäsning bryter man ner isaflavonen i soja som kan påverka hormonell hälsa. Dessutom är bönor som Living Nutrition använder ekologiska och GMO-fria.
Vad innehåller Living Nutritions symbiotika?
Nedan är en lista över de aktiva ingredienserna i symbiotika:
- Naturligt framtagna bakterier
- Ett brett spektrum av prebiotiska ämnen
- Enzymer
- Peptider
- Aminosyror
- Kortkedjiga fettsyror
- Koloniserade faktorer
- Aktiverade polyfenoler
Testa symbiotika idag med 10% rabatt! Ange koden SYM10 i kassan.