+46 722 525 635 | Fri frakt från 499 kr | Fri faktura
Adaptogener är växter och svampar som innehåller bioaktiva ämnen, det vill säga adaptogener, som stöttar kroppens förmåga att anpassa sig till stress i olika former såsom fysisk, kemisk och biologisk stress.  Hur fungerar adaptogener och på vilket sätt kan de påverka både vår fysiska och psykiska hälsa? I denna artikel ska vi ta reda på det!

Vad är adaptogener?

Adaptogener har en förmåga att öka kroppens motståndskraft mot både fysisk och känslomässig stress. Dessa har en bred positiv verkan på vår kropp bland annat vårt immunförsvar, energinivå och mentala välmående. Namnet “adaptogen” kommer från Latin och betyder “det som hjälper att anpassa sig”.

Adaptogena växter är ingenting nytt utan växter som användes av människor i hundratals år innan moderna läkemedel uppfanns. Det finns en begränsad lista av adaptogena örter och svampar som uppskattades i olika kulturer. Många av dessa naturmedel tar en särskild plats i kinesiska och ayurvediska traditionella mediciner. De flesta växterna utvecklade sina utestående egenskaper evolutionärt  under tuffa villkor. Örter som trivs i fattiga jordar, klarar av torka och kyla och innehåller ofta unika ämnen som hjälper dem överleva och kan därför vara gynnsamma även för människor. 

 

Lista av adaptogener

Det finns flera kriterier som ett naturmedel måste svara upp mot för att få kallas för adaptogen.

 • Det påverkar kroppen på många nivåer så att kroppens försvar ökar mot olika typer av stress – fysisk, känslomässig stress och miljöns aggressiva påverkan.
 • Det ska ha en balanserande funktion för kroppens olika system, bidra till generell återhämtning.
 • Adaptogener verkar harmoniskt och utan biverkningar, de är inte beroendeframkallande och styr inga processer i kroppen. Dessa naturmedel överstimulerar inte nervsystemet utan balanserar det skonsamt så att du blir “en bättre version av dig själv”.
 • För att anses som en adaptogen ska växten eller svampen ska ha en återställande funktion, bidra till att kroppen hanterar olika typer av stress på egen hand och vara ofarlig för de normala biologiska processerna i kroppen.

Här är en lista av adaptogena växter och svampar:

 • Ashwagandha (indisk ginseng, Withania somnifera)
 • Astragalus (Astragalus membranaceus)
 • Rosenrot (Rhodiola Rosea)
 • Rysk rot (Sibirisk ginseng, Eleutherococcus senticosus)
 • Cordyceps (Kejsarens svamp, Cordyceps sinensis)
 • Reishi (Lackticka)
 • Gurkmeja (Turmeric, Curcuma longa)
 • Chaga (Sprängticka)
 • Röd Ginseng 
 • Holy Basil (Tulsi)
 • Schisandra (Fjärilsranka)
 • Lakritsrot (Glycyrrhiza glabra)
 • Moringa
 • Aloe vera
 • Mariatistel (Silybum marianum)
 • Bacopa (litet tjöckblad)
 • Gotu Kola (Brahmi)
 • Sarsaparilla (Smilax officinalis)
 • Maca  (Lepidium peruvianum Chacon)

 

adaptogena örter

 

Vilka är adaptogeners effekter på kroppen?

Adaptogena örter har en bred inverkan på organismen och verkar i följande riktningar: 

 • Främjar motståndskraften – bidrar till ett normalt immunförsvar;
 • Balanserar nervsystemet, hjälper dämpa oro och starka känslor;
 • Bidrar till en hälsosam energinivå;
 • Hjälper att få ett lugnare mentalt tillstånd och bättre fokus
 • Samtidigt finns det data om positiva effekter som adaptogener har på sexuell förmåga
 • Indirekt kan dessa livsmedel hjälpa förbättra tillståndet vid magbesvär, sömnlöshet och olika andra problem som orsakas av stress. 

Effekter kan vara av olika intensitet hos olika människor.

 

Hur verkar adaptogener vid stress och ångest?

När vi upplever stress och ångest aktiveras HPA-axeln som ger signaler till binjurarna och aktiverar “fly eller fäkta” läget i hela kroppen. Detta läge ökar vissa funktioner (till exempel förbereder organismen inför kommande kamp) och nedprioriterar andra – sömn, matsmältning, reproduktion. Därför är det viktigt att ta psykiska problem såsom ångest och rastlöshet på allvar.

Vår anpassning till stress (generella anpassningssyndromet) genomgår 3 faser: 

 • Alarmreaktion – när adrenalin och noradrenalin produceras och man  går in i ett upphetsat tillstånd
 • Motstånd – när hormonet kortisol produceras och kroppen försöker återhämta sig och uthärda stressen.
 • Utmattning – vid långvarig stress och otillräckligt återhämtning blir vi utbrända fysiskt eller psykiskt.

 

adaptogener mot stress

 

Vad gör adaptogener vid stress?

De flesta adaptogener innehåller 3 viktiga ämnen:  terpenoider, lignaner och fenylpropanderivat. Dessa ämnen bidrar till produktion av neuropeptid Y och värmechocksprotein 72 som deltar i kroppens naturliga försvars- och återhämtningsprocesser. På det sätt hjälper adaptogener kroppen att inte hamna i utmattning, stanna längre i motståndsfasen och återhämta sig till ett normalt tillstånd. 

En rad sådana växter innehåller också ett brett spektrum av näringsämnen och värdefulla föreningar som gynnar immunförsvaret.

 

Biverkningar av adaptogener

Definitionen av adaptogen innebär att naturmedlet inte har några biverkningar och hur som helst störa naturliga processer i kroppen. För de flesta människor är dessa produkter ofarliga. Dock kan vissa personer ha individuella allergier till olika vegetabiliska ämnen. Om man ofta brukar ha allergiska reaktioner och väljer nya produkter bör man utforska fermenterade kosttillskott med adaptogener med försiktighet. Fermentering bevarar alla värdefulla ämnen i växten medan det neutraliserar potentiella allergener och samtidigt ökar biotillgänglighet av näringsämnen.

Adaptogener skiljer sig från stimulerande produkter som kaffe vilka kan överstimulera kroppen och ha biverkningar som sömnstörningar och förhöjd puls. Adaptogener kan främja kroppens olika funktioner och energi men de stannar inom gränserna av kroppens egen kapacitet och behåller en hälsosam balans. 

 

 De mest kända adaptogenerna!

 

aschwagandha adaptogen living nutrition

Ashwagandha 

Används vid: trötthet, stress, oro, sömnproblem, kan förbättra fysisk prestation och testosteronnivå

Ashwagandha (indisk ginseng, Withania somnifera)  är en av de bästa stärkande örter för fysisk och mentalt välbefinnande. Örten används traditionellt inom Ayurvedisk medicin för att motverka stress och trötthet och balansera produktion av hormonet kortisol. Dess rot och blad innehåller flera aktiva ämnen så som alkaloider och withanolider.

Örten verkar skonsamt på organismen och ökar sina egenskaper om man tar det under längre perioder. Effekter kan vara olika hos olika individer, men de som tar ashwagandha kan uppleva att det bidrar till sinnesfrid, bättre sömn, balans i känslor, förbättrad sexuella funktion, optimal energinivå, högre fysisk prestation och även den kognitiva förmågan.

Läs mer och köp Living Nutrition Ashwagandha kosttillskott här

 

astragalus adaptogen kosttillskott living nutrition

Astragalus 

Används vid: immunbrist, trötthet, förkylningar och infektioner, kan ha positiv effekt på ämnesomsättningen 

Denna adaptogena ört har en lång historia av användning inom kinesisk traditionell medicin. Astragalus uppskattas för dess allmänstärkande och balanserande effekt på kroppen som riktar sig till immunförsvaret. Det är ett bra val för den kalla säsongen där man är utsatt för förkylningar och lungvägsinfektioner. Astragalus membranaceus rot är rik på specifika polysackarider, flavonoider, aminosyror, linolsyra, astragalosider och mer än 40 saponiner.

Läs mer och köp Living Nutrition Astragalus kosttillskott

 

rosenrot adaptogen kosttillskott

Rosenrot (Rhodiola)

Används vid: trötthet, stress, nedstämdhet, kan bidra till bättre fokus och minne och normal sexuell funktion

En till stark adaptogen som växer i Nordeuropa, Nordamerika och Asien. Studier om rosenrot bevisar att det kan påverka positivt fysisk prestation: det hjälper muskler att återhämtas  efter en ansträngning samt bidrar till ökad uthållighet. Därför är Rosenrot som är inte klassad som doping populär bland idrottare och fitness entusiaster. Effekt från Rhodiola känns redan efter 45 minuter sedan man tar det.

Rhodiola är en riktig adaptogen som verkar skonsamt och brett. De som tar den upplever en rad positiva effekter på den mentala sidan såsom lugnare stämning, bättre fokus, en helt utvilad känsla efter sömnen. Rosenrot är också känd att vara en naturlig afrodisiakum – vilket kan bidra till ökad sexlust och fertilitet. 

Läs mer och köp Living Nutrition Rosenrot kosttillskott

 

gurkmeja adaptogen kosttillskott

Gurkmeja (Turmeric)

Används vid:  immunbrist, artros, ledvärk, inflammationer

Gurkmeja är högt uppskattad inom Ayurveda för dess förmåga att stödja immunförsvaret och motverka inflammationer. Gurkmeja kosttillskott används framför allt vid ledvärk därför att det är en riktig superprodukt för hälsosammare leder. Växtens rot innehåller unika ämnen curcuminoider vilka är starka antioxidanter.  Som naturmedel används gurkmeja vid behandling av hudproblem, inflammationer, magbesvär, leversjukdomar.

Läs mer och köp Living Nutrition Gurkmeja kosttillskott

 

cordyceps adaptogen kosttillskott living nutrition

Cordyceps (Larvsvamp)

Används vid: trötthet, stress, immunbrist, kan bidra till ökad energinivå och förbättrad fysisk prestation, vid träning

Cordyceps är en traditionell kinesisk adaptogen svamp som värderas för sina polysackarider. Svampen innehåller ett unik ämne cordycepin och har en allmänt stärkande verkan på kroppen, bidrar till normalt immunsystem men framför allt används av idrottare för att förbättra fysisk prestation. Det finns data att cordyceps kan bidra till att minska tumörer och det används som kosttillskott vid behandling av cancer. 

Läs mer och köp Living Nutrition Cordyceps kosttillskott

 

helig basilika adaptogen

Helig Basilika (Tulsi)

Används vid: trötthet, stress, huvudvärk, immunbrist, kan bidra till ökad energinivå och hormonell balans

Helig basilika är en adaptogen ört med fokus på känslomässigt välbefinnande. Denna ayurvediska växt har fått sitt namn (en ”helig växt”) eftersom den tycktes att stärka den vitala livskraften eller ”prana”. Man använder Tulsi för att det kan hjälpa balansera hormoner och som ett naturlig lugnande medel. Det stödjer människor i tiden av ökad stress och hjälper kroppen och sinnen att anpassa sig. Helig Basilika kan lika bra bidra till ett normalt immunförsvar, har antiinflammatoriska egenskaper och är lämplig i säsonger av förkylningar.

Läs mer och köp Living Nutrition Helig Basilika kosttillskott

 

chaga kosttillskott

Chaga (Sprängticka)

Används vid: immunbrist, för att motverka tumörer, som allmänstärkande medel 

Chaga (sprängticka) är kallad för skogens diamant – det är en parasitsvamp som växer på björkar. Svampen är rik på antioxidanter som hjälper neutralisera fria radikaler i kroppen. Chaga kan bidra till ökat immunförsvar, används för sina antiinflammatoriska egenskaper. Det ger näring till kroppen med massor av vitaminer, mineraler, fytonäringsämnen, steroler, betaglukan mm. 

Läs mer och köp Living Nutrition Chaga kosttillskott

 

reishi adaptogen kosttillskott living nutrition

Reishi (Lackticka) 

Används vid: immunbrist, stress, depression, för att motverka tumörer

Reishi (odödlighetens svamp) är en adaptogen som har använts i tusentals år inom kinesisk och ayurvedisk traditionella mediciner. Reishi är rik på nyttiga ämnen som polysackariner, antioxidanter,  adenosine, ganodermiska syror. Det är en äkta adaptogen med en bred verkan på kroppen – det kan bidra till ett hälsosammare hjärta, ökat immunförsvar samt förbättra mentalt välmående. Studier om reishi har visat att svampen kan ha positiva effekter vid Alzheimers sjukdom. 

Läs mer och köp Living Nutrition Reishi kosttillskott

 

Kosttillskott med adaptogener.

Adaptogena växter och svampar är perfekta att ta som tillskott för att hjälpa kroppen anpassa sig till de höga krav som det moderna livet ställer oss framför.

Living Nutrition är en av de få tillverkare som framställer fermenterade kosttillskott med ekologiska välstuderade adaptogener – Ashwagandha,  Astragalus, Rosenrot, Cordyceps, Reishi Sporrer, Gurkmeja, Chaga, Holy Basil, Röd Ginseng men även en mix-produkt True Adaptogens. Varje kapsel innehåller en hög dos av en eller flera adaptogener i en lättupptaglig form för att få den bästa effekten av tillskottet. 

Kosttillskott med adaptogener är bra för dem som vill ha:

 • Känslomässig balans, en lugn och fokuserad stämning
 • Normal energinivå och bättre ork
 • Hälsosamt immunförsvar
 • Normal fysisk prestation och sexuell funktion

 

Är man osäker vilken adaptogen ska man välja? Living Nutrition har en effektiv örtblandning True Adaptogens med ashwagandha, röd ginseng, helig basilika och rosenrot: fyra kraftfulla adaptogener som fungerar i synergi.

kosttillskott med adaptogener living nutrition

 

Varför är fermenterad hälsokost mer effektiv än vanlig extrakt?

Living Nutrition har utvecklad den unika metoden att jäsa örter och svampar, nämligen kefir-kombucha fermentering som skapar ett fullspektrum kosttillskott eller bioaktivt tillskott som har många fördelar:

 • Ökar koncentration av näringsämnen i adaptogena örter och svampar
 • Förvandlar näringsämnena till en mycket lättupptaglig form (vilket är särskilt viktigt för svampar), dvs kroppen tar upp aktiva ämnen snabbt och effektivt
 • Bevarar känsliga värdefulla föreningar i naturmedel
 • Fermentering berikar tillskottet med enzymer, aminosysror och mikroorganismer. 

 

Living Nutritions fermenterade kosttillskott är alltid:

 • 100% ekologiskt och 
 • Allergivänligt
 • Plastfritt
 • Veganvänligt
 • Har vetenskapligt bevisad effektivitet

Upplever du att du behöver stötta din kropp med kosttillskott med adaptogener? Upptäck vårt sortiment av ekologiska fermenterade adaptogener.

Den här artikeln berör kosttillskott. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil. Förvaras utom räckhåll för små barn.