+46 722 525 635 | Fri frakt från 499 kr | Fri faktura

Adaptogener är växter och svampar som innehåller bioaktiva ämnen, som stöttar kroppens förmåga att anpassa sig till stress i olika former såsom fysisk, kemisk och biologisk stress.  Hur fungerar adaptogener och på vilket sätt kan de påverka vår fysiska och psykiska hälsa? I denna artikel ska vi försöka att förklara det.

Vad är adaptogener?

Adaptogener har en förmåga att öka kroppens motståndskraft mot både fysisk och känslomässig stress. De har en bred positiv verkan på vår kropp bland annat vårt immunförsvar, energinivåer och mentala välmående. Namnet “adaptogen” kommer från latin och betyder “det som hjälper att anpassa sig”.

Adaptogena växter är inget nytt. Dessa växter har använts av människor i hundratals år innan moderna läkemedel uppfanns. Det finns en lista av adaptogena örter och svampar som användes i olika kulturer. Många av dessa naturmedel tar en särskild plats i kinesisk och ayurvediska traditionella mediciner. De flesta växterna utvecklade sina egenskaper evolutionärt under tuffa villkor. Örter som trivs i fattiga jordar, klarar av torka och kyla, innehåller ofta unika ämnen som hjälper dem överleva och kan därför vara gynnsamma även för människor.

 

Lista av adaptogener

Det finns flera kriterier som ett naturmedel måste uppfylla för att få kallas för adaptogen.

 • Det påverkar kroppen på många vis så att kroppens försvar mot olika typer av stress ökar – fysisk och känslomässig stress samt miljöns aggressiva påverkan.
 • Det ska ha en balanserande funktion för kroppens olika system, bidra till generell återhämtning.
 • Adaptogener verkar harmoniskt och utan biverkningar, de är inte beroendeframkallande och styr inga processer i kroppen. Dessa naturmedel överstimulerar inte nervsystemet utan balanserar det skonsamt så att du blir “en bättre version av dig själv”.
 • Växten eller svampen ska ha en återställande funktion, bidra till att kroppen hanterar olika typer av stress på egen hand och vara ofarlig för de normala biologiska processerna i kroppen.

Här är en lista av adaptogena växter och svampar:

 • Ashwagandha (indisk ginseng, Withania somnifera)
 • Astragalus (Astragalus membranaceus)
 • Rosenrot (Rhodiola Rosea)
 • Rysk rot (Sibirisk ginseng, Eleutherococcus senticosus)
 • Cordyceps (Kejsarens svamp, Cordyceps sinensis)
 • Reishi (Lackticka)
 • Gurkmeja (Turmeric, Curcuma longa)
 • Chaga (Sprängticka)
 • Röd Ginseng 
 • Holy Basil (Tulsi)
 • Schisandra (Fjärilsranka)
 • Lakritsrot (Glycyrrhiza glabra)
 • Moringa
 • Aloe vera
 • Mariatistel (Silybum marianum)
 • Bacopa (litet tjöckblad)
 • Gotu Kola (Brahmi)
 • Sarsaparilla (Smilax officinalis)
 • Maca  (Lepidium peruvianum Chacon)

Testa Living Nutritions fermenterade adaptogener!

I vårt sortiment hittar du de viktigaste och kraftfullaste adaptogenerna, såsom ashwagandha, rosenrot, helig basilika, astragalus, cordyceps, chaga och reishi. Fermentering ökar koncentrationen av näringsämnen i adaptogenerna och gör dem lättare för kroppen att ta upp.

Använd koden LN10 för att få en 10% rabatt på alla Living Nutritions kosttillskott!

living nutrition distributör

Vilka effekter har adaptogener på kroppen?

 

Adaptogena örter har en bred inverkan på kroppen och verkar i följande områden: 

 • Främjar motståndskraften – bidrar till ett normalt immunförsvar;
 • Balanserar nervsystemet, hjälper dämpa oro och starka känslor;
 • Bidrar till en hälsosam energinivå;
 • Hjälper att få ett lugnare mentalt tillstånd och bättre fokus
 • Det finns studier om positiva effekter som adaptogener har på sexuell förmåga
 • Hjälper till att förbättra tillståndet vid magbesvär, sömnlöshet och olika andra problem som orsakas av stress

Effekterna kan vara av olika intensitet hos olika människor.

adaptogena örter

 

Hur verkar adaptogener vid stress och ångest?

När vi upplever stress och ångest aktiveras HPA-axeln (hypotalamus, hypofysen och binjurarna) som ger signaler till binjurarna och aktiverar “fäkta eller fly” läget i hela kroppen. Detta läge ökar vissa funktioner (till exempel förbereder organismen inför kommande kamp) och nedprioriterar andra – sömn, matsmältning, reproduktion. Därför är det viktigt att ta psykiska problem såsom ångest och rastlöshet på allvar.

Vår anpassning till stress (generella anpassningssyndromet) genomgår 3 faser: 

 • Alarmreaktion – när adrenalin och noradrenalin produceras går man in i ett upphetsat tillstånd.
 • Motstånd – uppstår när hormonet kortisol produceras och kroppen försöker återhämta sig och uthärda stressen.
 • Utmattning – fås vid långvarig stress och otillräcklig återhämtning , vi blir utbrända fysiskt eller psykiskt.

 

adaptogener mot stress

 

Vad gör adaptogener vid stress?

De flesta adaptogener innehåller 3 viktiga ämnen:  terpenoider, lignaner och fenylpropanderivat. Dessa ämnen bidrar till produktion av neuropeptid Y och värmechocksprotein 72 som deltar i kroppens naturliga försvars- och återhämtningsprocesser. På det sättet hjälper adaptogener kroppen att inte hamna i utmattning, stanna längre i motståndsfasen och återhämta sig till ett normalt tillstånd. 

Ett flertal av sådana växter innehåller också ett brett spektrum av näringsämnen och värdefulla föreningar som gynnar immunförsvaret.

 

Biverkningar av adaptogener

Definitionen av adaptogen innebär att naturmedlet inte har några biverkningar som kan störa naturliga processer i kroppen. För de flesta människor är dessa produkter ofarliga. Dock kan vissa personer få individuella reaktioner för olika vegetabiliska ämnen. Om man är känslig mot någon växt eller svamp bör man prova fermenterade kosttillskott med adaptogener. Fermentering bevarar alla värdefulla ämnen i växten och neutraliserar även potentiella allergener. Dessutom ökar biotillgängligheten av näringsämnena.

Adaptogener skiljer sig från stimulerande produkter som tex kaffe vilka kan överstimulera kroppen och ha biverkningar som sömnstörningar och förhöjd puls. Adaptogener kan främja kroppens olika funktioner och energi men de stannar inom gränserna av kroppens egen kapacitet och behåller en hälsosam balans. 

 

De mest kända adaptogenerna!

 

aschwagandha adaptogen living nutrition

 

Ashwagandha 

 

Används vid: trötthet, stress, oro, sömnproblem, kan förbättra fysisk prestation och testosteronnivå

Ashwagandha (indisk ginseng, Withania somnifera)  är en av de bästa stärkande örter för fysiskt och mentalt välbefinnande. Örten används traditionellt inom Ayurvedisk medicin för att motverka stress och trötthet och balansera produktion av hormonet kortisol. Roten och bladet innehåller flera aktiva ämnen så som alkaloider och withanolider.

Örten verkar skonsamt på organismen och förbättrar kroppens egenskaper om man tar det under längre perioder. Effekterna kan vara olika hos olika individer, men vanligast upplever man att ashwagandha bidrar till sinnesfrid, bättre sömn, balans i känslor, förbättrad sexuella funktion, optimal energinivå, högre fysisk prestation och även den kognitiva förmågan.

Läs mer och köp Living Nutrition Ashwagandha kosttillskott här

 

astragalus adaptogen kosttillskott living nutrition

 

Astragalus 

 

Används vid: immunbrist, trötthet, förkylningar och infektioner, kan ha positiv effekt på ämnesomsättningen 

Denna adaptogena ört har en lång historia av användning inom kinesisk traditionell medicin. Astragalus uppskattas för dess allmänstärkande och balanserande effekt på kroppen som riktar sig till immunförsvaret. Det är bra att ta Astragalus under den kalla säsongen när man är utsatt för förkylningar och hals och lungvägsinfektioner. Astragalus membranaceus rot är rik på specifika polysackarider, flavonoider, aminosyror, linolsyra, astragalosider och mer än 40 saponiner.

Läs mer och köp Living Nutrition Astragalus kosttillskott

 

rosenrot adaptogen kosttillskott

 

Rosenrot (Rhodiola)

 

Används vid: trötthet, stress, nedstämdhet, kan bidra till bättre fokus och minne samt normal sexuell funktion

En till stark adaptogen som växer i Nordeuropa, Nordamerika och Asien. Studier om rosenrot visar att det kan påverka fysisk prestation positivt: det hjälper muskler att återhämta sig efter ansträngning samt bidrar till ökad uthållighet. Därför är Rosenrot som inte är inte klassad som doping populär bland idrottare och fitness entusiaster. Effekt från Rhodiola kan kännas redan efter 45 minuter.

Rhodiola är en riktig adaptogen som verkar skonsamt och brett. De som tar den upplever flera positiva mentala effekter sidan såsom lugnare stämning, bättre fokus, en helt utvilad känsla efter sömn. Rosenrot är också känd att vara ett naturlig afrodisiakum, vilket kan bidra till ökad sexlust och fertilitet. 

Läs mer och köp Living Nutrition Rosenrot kosttillskott

 

gurkmeja adaptogen kosttillskott

 

Gurkmeja (Turmeric)

 

Används vid:  immunbrist, artros, ledvärk, inflammationer

Gurkmeja är högt uppskattad inom Ayurveda för dess förmåga att stödja immunförsvaret och motverka inflammationer. Gurkmeja kosttillskott används framför allt vid ledvärk därför att det är en superprodukt för hälsosammare leder och rörlighet. Växtens rot innehåller unika ämnen curcuminoider vilka är starka antioxidanter.  Som naturmedel används gurkmeja vid behandling av hudproblem, inflammationer, magbesvär, leversjukdomar.

Läs mer och köp Living Nutrition Gurkmeja kosttillskott

 

cordyceps adaptogen kosttillskott living nutrition

 

Cordyceps (Larvsvamp)

 

Används vid: trötthet, stress, immunbrist, kan bidra till ökad energinivå och förbättrad fysisk prestation, vid träning

Cordyceps är en traditionell kinesisk adaptogen svamp som är uppskattad för sina polysackarider. Svampen innehåller ett unikt ämne cordycepin och har en allmänt stärkande verkan på kroppen, bidrar till normalt fungerande immunsystem men framför allt används av idrottare för att förbättra fysisk prestation. Det finns studier som visar att cordyceps kan bidra till att minska tumörer och det används som kosttillskott vid behandling av cancer. 

Läs mer och köp Living Nutrition Cordyceps kosttillskott

 

helig basilika adaptogen

 

Helig Basilika (Tulsi)

 

Används vid: trötthet, stress, huvudvärk, immunbrist, kan bidra till ökad energinivå och hormonell balans

Helig basilika är en adaptogen ört med fokus på känslomässigt välbefinnande. Denna ayurvediska växt har fått sitt namn ”helig växt”  eftersom den tycktes stärka den vitala livskraften eller ”prana”. Man använder Tulsi för att det kan hjälpa balansera hormoner och som ett naturligt lugnande medel. Det stödjer kroppen under ökad stress och hjälper både fysiskt och mentalt att anpassa sig. Helig basilika kan bidra till ett normalt immunförsvar, har antiinflammatoriska egenskaper och är lämplig under förkylningsäsonger.

Läs mer och köp Living Nutrition Helig Basilika kosttillskott

 

chaga kosttillskott

 

Chaga (Sprängticka)

 

Används vid: immunbrist, för att motverka tumörer, som allmänstärkande medel 

Chaga (sprängticka) kallas för skogens diamant – det är en parasitsvamp som växer på björkar. Svampen är rik på antioxidanter som hjälper neutralisera fria radikaler i kroppen. Chaga kan bidra till ökat immunförsvar, känd för sina antiinflammatoriska egenskaper. Det ger näring till kroppen, tillför massor av vitaminer, mineraler, fytonäringsämnen, steroler, betaglukan mm. 

Läs mer och köp Living Nutrition Chaga kosttillskott

 

reishi adaptogen kosttillskott living nutrition

 

Reishi (Lackticka) 

 

Används vid: immunbrist, stress, depression, för att motverka tumörer

Reishi (odödlighetens svamp) är en adaptogen som har använts i tusentals år inom kinesisk och ayurvedisk traditionella mediciner. Reishi är rik på nyttiga ämnen som polysackariner, antioxidanter,  adenosine, ganodermiska syror. Det är en adaptogen med en bred verkan på kroppen, kan bidra till ett hälsosammare hjärta, ökat immunförsvar samt förbättra mentalt välmående. Studier om reishi har visat att svampen kan ha positiva effekter vid Alzheimers sjukdom. 

Läs mer och köp Living Nutrition Reishi kosttillskott

 

adaptogena örter

 

 

Kosttillskott med adaptogener

Adaptogena växter och svampar är perfekta att ta som tillskott för att hjälpa kroppen anpassa sig till de höga krav som det moderna samhället utsätter oss för.

Living Nutrition är en av de få tillverkare som framställer fermenterade kosttillskott med ekologiska välstuderade adaptogener – Ashwagandha,  Astragalus, Rosenrot, Cordyceps, Reishi Sporrer, Gurkmeja, Chaga, Holy Basil, Röd Ginseng men har även en mix-produkt True Adaptogens. Varje kapsel innehåller en hög dos av en eller flera adaptogener i en lättupptaglig form för att få den bästa effekten av tillskottet. 

Kosttillskott med adaptogener är bra för dom som vill ha:

 • Känslomässig balans, – lugn och fokuserad
 • Normal energinivå och bättre ork
 • Hälsosamt immunförsvar (visste du att immunförsvaret sitter i tarmen?)
 • Normal fysisk prestation och sexuell funktion

Är man osäker vilken adaptogen ska man välja? Living Nutrition har en effektiv örtblandning True Adaptogens med ashwagandha, röd ginseng, helig basilika och rosenrot: fyra kraftfulla adaptogener som fungerar i synergi.

399,00 kr

I lager

 

Varför är fermenterat kosttillskott mer effektivt än vanligt extrakt?

Living Nutrition har utvecklad den unika metoden att jäsa örter och svampar, nämligen kefir-kombucha fermentering som skapar ett fullspektrum kosttillskott dvs bioaktivt tillskott som har många fördelar:

 • Ökar effekten av näringsämnen i adaptogena örter och svampar
 • Förvandlar näringsämnena till en mycket lättupptaglig form (vilket är särskilt viktigt för svampar), dvs kroppen tar upp aktiva ämnen snabbt och effektivt
 • Bevarar känsliga värdefulla föreningar i växterna
 • Fermentering berikar tillskottet med enzymer, aminosysror och mikroorganismer. 

 

Living Nutritions fermenterade kosttillskott är alltid:

 • 100% ekologiskt och 
 • Allergivänligt
 • Plastfritt
 • Veganvänligt

Upplever du att du behöver stötta din kropp lite extra? Upptäck vårt stora sortiment av kosttillskott med adaptogener.

 Använd koden LN10 för att få en 10% rabatt på alla Living Nutritions kosttillskott!

Den här artikeln berör kosttillskott. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil. Förvaras utom räckhåll för små barn.

0
  0
  Din varukorg
  Din varukorg är tomTillbaka till butiken